Pening kepala dibuatnya bila semua makanan yang disediakan ditolak mentah-mentah oleh anak. Puas mama berkreatif, mencuba segala resipi dan mempersembahkan mengikut kreativiti penuh warna namun hasilnya anak masih tetap tidak mahu makan. Malah adakalanya memilih makanan jenis tertentu sahaja. Apakah punca masalah ini terjadi?

Menurut Pediatric Occupational Therapist dari BEYOND Home Therapy, Maryam Jamadi menyifatkan anak picky eater atau memilih satu-satu jenis makanan perlu dikenal pasti terlebih dahulu. Dua punca melibatkan isu deria ini merupakan salah satu punca anak memilih makanan. Ini mak ayah perlu tahu!


ANAK “PICKY EATER”

“Anak saya tak nak minum air kosong/ makan nasi atau semua makanan kecuali susu”

“Setiap kali waktu makan, mesti berperang nak suap anak makan”

“Anak tak nak berus gigi, mesti menangis setiap kali nak sentuh dalam mulut. Habis gigi semua rosak”

Menguruskan anak yang memilih makan bukannya mudah, kadang-kadang ada yang sampai bergaduh suami isteri menyalahkan diri masing-masing. Selalunya golongan mak- mak yang akan dipersalahkan sebab dah biasa dengan norma masyarakat kita, perempuan duduk didapur menguruskan makan minum satu keluarga.

IKLAN

Maka bila pulang ke kampung jumpa keluarga lain, bila anak memilih makan pasti golongan mak juga yang akan dipersalahkan dan dilabel “tak pandai jaga anak”. Adakah salah anak ataupun salah mak ayah?

Apa punca anak memilih makan?
Ada banyak punca menyebabkan anak memilih makan, tetapi kebanyakan kes melibatkan isu terhadap 2 deria penting iaitu:
1. Deria bau (Olfactory)
2. Deria rasa (Gustatory)

Kedua-dua deria ini memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan pemilihan makanan anak. Apabila anak memilih makan, mak ayah perlu tahu adakah disebabkan deria bau atau deria rasa ataupun kedua-duanya yang terlebih sensitif (hypersensitif) atau terkurang sensitif (hyposensitif).

Jika terdapat hypersensitif atau hyposensitif terhadap mana-mana deria, ia dipanggil “Sensory Prosessing Disorder” atau bahasa mudah kecelaruan sensori yang mungkin menyebabkan penerimaan bau/rasa yang tidak normal, kesannya anak memilih makan.

Genetik juga memainkan peranan dalam pemilihan makanan. Kalau mak ayah suka makanan yang berbau dan rasa kuat, anak juga cenderung ke arah itu. Cuma perbezaannya, sensitiviti terhadap deria bau dan rasa telah di “normalize”kan mengikut masa. Sebab itu, ada yang masa kecil tak makan sayur dan buah tetapi makan apabila sudah dewasa.

Hanya mak ayah yang mempunyai anak memilih makan sahaja tahu betapa “struggle”nya nak beri anak makan.

Mariam Jamadi


Membeli Belah di Baby Bazaar by Pa&Ma

Ada waktunya kita kesuntukan masa untuk sediakan makanan untuk si comel. Mujurlah ada jenama makanan bayi yang diyakini dan dapat membantu bila kita tak berkesempatan untuk memasak.

Salah satu cara menyediakan makanan untuk anak adalah dengan membeli jenama makanan bayi yang diyakini. Ini bukan hanya menjimatkan masa ibu untuk menyediakan sajian buat anak bahkan juga dapat membantu mempelbagaikan menu agar anak lebih berselera untuk makan.

Pa&Ma ingin memperkenalkan portal barangan bayi dan ibu hamil yang baru, iaitu Baby Bazaar by Pa&Ma. Menerusi portal ini, ibu bapa tidak perlu gusar untuk mencari makanan buat si comel. Portal ini menjanjikan proses pembelian yang mudah dan barang akan terus dihantar ke rumah anda.

Jadi apa tunggu lagi? Buat ibu bapa yang ingin mencari makanan bayi yang berkualiti tinggi dan diyakini, silalah ke portal Baby Bazaar by Pa&Ma dengan melawat link babybazaar.my dan mulakan pengalaman membeli anda sekarang!

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents