Selebriti terkenal, Diana Amir sememangnya kurang bercerita tentang pengalaman penyusuanya di laman sosial. Namun istimewanya kali ini sempena minggu penyusuan sedunia, Pa&Ma telah menemubual Diana secara eksklusif tentang pengalaman penyusuan beliau menerusi Facebook live di Facebook Pa&Ma dengan tajuk pengaruh selebriti dalam mempromosikan penyusuan susu ibu.

Baca: Anak Teruja Makan Roti Bakar Berinti Buttermilk, Ni Cara Mudah Nak Sediakan!

Pengalaman Diana sepanjang 6 tahun penyusuan secara eksklusif ini banyak memberikan sokongan dan inspirasi buat ibu-ibu yang sememangnya sedang mencari kekuatan untuk menyusukan anak-anak sehingga 2 tahun.

Pengalaman menyusukan anak

Diana ada 3 orang dan tetap menyusukan ketiga-tiga sehingga mereka cecah umur 2 tahun. Anak diana yang pertama and kedua berjaya menyusu sampai 2 tahun cukup. Cukup 2 tahun diana stop bagi mereka susu. Sampai sekarang Diana tak pernah berhenti menyusukan anak, dah masuk 6 tahun sebab anak-anak Diana bersambung-sambung. Umur mereka dekat-dekat. Ketika Diana hamilkan anak ketiga waktu tu Diana masih menyusukan anak yang kedua.

Baca: Nak Elak Covid Memang Kena Pakai Face Mask, Tapi Awas Jangan Sampai Jadi Punca Anak Jatuh Sakit!

IKLAN

Cabaran menyusukan anak ketika hamil

Untuk Diana, allah bagi kesihatan yang baik dan kita kena keep positif. Pujuk diri kita walaupun sakit badan, kena buat kerja rumah, bila menyusu anak pula macam-macam ragam. Kita jangan mengalah dengan situasi, bila penat kita kena ingat “sambil menyusu anak kena lahirkan cinta untuk anak” jangan stress dan rasa sayang kat anak baru banyak susu yang dihasilkan pada anak. Kita jangan pernah mengalah dan banyakkan membaca buku penyusuan.

Cabaran sebagai ibu bekerja

Diana kurangkan karier seni sebab Diana nak fokus pada penyusuan anak. Tapi bagi ibu bekerja, suasana tempat kerja jugak perlu mudah untuk ibu pam susu. Majikan kena bertimbang rasa dan sediakan tempat selesa untuk ibu menyusu supaya ibu menyusu selesa untuk pam susu. Emosi mereka pun tak stress.

Masa anak Diana 1 tahun, Diana join misi kemanusiaan. Diana travel dan bawa pam susu tapi malangnya pam susu elektrik tu rosak. Sampai je di sana, kami terus ke farmasi untuk mencari pam susu. Pengajaran untuk Diana, bila travel bawa juga manual pam supaya tak berlaku perkara seperti ini.

Petua banyakkan susu

Bila mengandung lagi Diana dah amalkan minum susu dan kurma memang perbanyakkan susu untuk diri sendiri. Lain orang lain pengalaman. Selain tu Diana amalkan surah Al-Insyirah “bersama kesusahan pastinya datang bersama kesenangan” lepas baca je automatik Diana akan tenang. Kalau tak boleh solat boleh istigfar dan bergantung pada Allah untuk memohon-Nya permudahkan urusan kita.

Sokongan suami

Saya selama 6 tahun tak pernah cukup tidur. Tapi suami memainkan peranan yang sangat penting untuk beri kita sokongan yang positf. Kalau suami Diana tak support? Suami sentiasa bagi kata-kata pujian. Macam suami Diana dia sentiasa beritahu Diana “Awak ni hebat sangat, awak ni kuatlah, awak ni superwomenlah”. Diana rasa macam, eh betul ke saya kuat? Saya kuat ya? Bila dia bagi penghargaan, urut belakang kita.. saya rasa positif dan bersemangat, rasa macam penyusuan tu tak ada penatnyalah. 

Ibu tak ada yang tak nak terbaik untuk anak, semua nak yang terbaik. Jadi berusahalah menyusukan anak sampai 2 tahun.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)