Apabila sesebuah keluarga mempunyai zuriat lelaki, pasti cita-cita mereka juga inginkan anak perempuan. Tapi bukan senang untuk dapatkan seperti yang kita impikan. Selain berdoa, kita juga harus berusaha untuk mendapatkanya. 

Begitu juga yang berlaku pada Puan Juriah Halimatun, setelah mendapat 6 zuriat lelaki, keinginan untuk mendapatkan anak perempuan sudah pasti ada. Ikuti perkongsian beliau bagaimana beliau berjaya mendapatkan anak perempuan.

Untuk bacaan kaum perempuan TULEN sahaja. Heee..

Hari ini 14/12 , 4 tahun yang lalu mama fatim masih ingat lagi, detik-detik kelahiran si baby girl yang ditunggu-tunggu setelah 6 orang boy berderet-deret sebelum si kecil ni.

Bayangkanlah setelah lahir anak ke 7, boy juga, mama fatim baru terfikir untuk merancang untuk dapatkan juga baby girl. Sebelum tu, terima je apa-apa jantina yang Allah bagi .

Tapi , kerana nak kan seorang gegirl lagi tu lah, yang sedar tak sedar , berderet anak mama fatim. Alhamdulillah, mama fatim syukur dengan apa yang Allah bagi.

Akhirnya, mama fatim pun buat kajian sendiri, cari maklumat untuk ‘conceive’ baby girl. Dari segi sainsnya, memang mama fatim dah faham sebab dulu masa belajar pun memang bidang dalam bioteknologi, jadi takde masalah la mama fatim nak faham yang itu.

Sperma + ovum = baby.
Sperma ni bila-bila je ada . Haha!
Tapi ovum hanya masa-masa tertentu je yang ada.

IKLAN

Seperti yang kita tahu, perempuan akan mengeluarkan ‘telur’ atau bahasa sains nya disebut ovum. Ovum pula hanya membawa kromosom XX. Lelaki pula mempunyai sperma yang membawa samada kromosom XX atau XY.

Jadi , jika sperma yang membawa kromosom XX bergabung dengan ovum, baby girl yang akan lahir. Kalau XY, baby boy. Sperma ni, kerja dia berenang mencari ovum dan yang bawa XY ni lebih laju dari sperma yang bawa XX. (Kira nya yang XX ni slow la).. tapi kan, XX ni lebih panjang umur dari XY.

Sifir dia, sperma yang mana (XX atau XY) yang jumpa ovum dulu, yang itu lah yang akan senyawakan ovum dan hasilkan baby ikut kromosom yang dibawa oleh si sperma ni.

Jadi, macam mana kita nak pastikan bahawa sperma XX yang datang tepat pada masanya? (Sebab ni nak conceive baby girl). Sebab ovum bukannya ada pada setiap masa.

Jadi kita kena tahu;

1) Kitaran haid kita sendiri

Kebanyakan perempuan selalunya dalam masa 28 hari-30 hari kitarannya. Supaya kita boleh tahu bila waktu subur iaitu waktu pengeluaran ovum. Kena kira sendiri lah bermula dari waktu hari pertama datang bulan.

IKLAN

Ada juga mama fatim baca, kalau ada lendir seperti putih telur, itu pun tandanya waktu subur. Atau boleh beli ‘ovulation kit’ kat farmasi ek..

2) Jaga pemakanan

Sebab pemakanan menentukan keadaan rahim tu sendiri. Samada dalam keadaan berasid atau beralkali. Sperma untuk baby girl dikatakan sesuai dalam keadaan berasid.

Dikatakan makanan yang sesuai untuk mendapat baby girl ialah yang tinggi kalsium dan magnesium. Jadi antara yang sesuai ialah susu, ikan bilis , yogurt, badam, bayam, oat, brokoli, gajus.

Kurangkan makanan yang tinggi garam dan potassium . Makan beberapa bulan sebelum merancang nak mengandung. Bukannya dah mengandung baru makan ye.

3) Aktiviti suami isteri

IKLAN

Yang ni mama fatim tak nak cerita detail sangatlah, nak tahu lanjut boleh pm je. Cuma nak pastikan sperma XX yang sampai pada masa yang betul, aktivitinya 3-4 hari sebelum waktu subur.

Sebab XX ni jalan selow je.. XY ni pulak laju betul dia. Tapi dia ni cepat mati. XX ni panjang umur. Jadi sebelum ovum keluar, XY ni sempatlah mati dulu sebelum jumpa ovum. Bila dah mati, haa, kan senang cerita, XX lah yang dapat jumpa masa ovum tu keluar.. gituu..

4) Cara?.. pm je lah . Hahaha! Tak manis lah nak cerita kat sini kan

Oklah, ini la sedikit sebanyak tips untuk mendapatkan baby girl.

Untuk kawan-kawan yang ingin mendapatkan baby girl, boleh la cuba ye. Ini hanya ikhtiar, yang penting doalah banyak-banyak. Ada rezeki Allah nak bagi, insyaAllah ada.

Sumber: Juriah Halimatun Ahmad

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)