Cacar air adalah jangkitan biasa yang berlaku di kalangan kanak-kanak disebabkan oleh virus. Virus cacar air juga dikenali sebagai virus varicella. Ia adalah virus sama yang menyebabkan kayap.

Ia merupakan penyakit yang senang berjangkit dan boleh merebak daripada seorang ke seorang. Seseorang yang dijangkiti virus ini akan mengalami demam dan timbul ruam lepuh (blisters).

Ianya merebak melalui udara apabila seseorang yang menghidap cacar air itu mengalami batuk atau bersin. Dengan menyentuh atau bernafas masuk “partikel virus” yang terdapat pada cecair yang keluar daripada lepuh (blister).

VAKSIN CACAR AIR (CHICKEN POX)- PENTING KE?

Soalan ini biasa diajukan apabila saya mula menceritakan kepada ibubapa mengenai imunisasi yang disyorkan untuk anak kecil mereka.

Jawapan mudah saya adalah ▶️▶️
YA

IKLAN

Vaksin cacar air adalah salah satu vaksin yang tidak termasuk dalam jadual imunisasi kebangsaan, tetapi ia tetap PENTING.

Ini antara sebab-sebabnya:

✅Cacar air sering dianggap sebagai satu penyakit ringan, tetapi ia juga boleh menyebabkan komplikasi yang serius, lebih-lebih lagi pada bayi, wanita hamil, warga emas dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah. Komplikasinya adalah seperti jangkitan kuman ataupun keradangan PARU-PARU, keradangan OTAK dan juga jangkitan bakteria pada kulit dan tisu lembut kanak-kanak.

IKLAN

✅Ia penyakit yang SANGAT mudah berjangkit. Cacar air boleh merebak melalui UDARA apabila batuk atau bersin dan menyentuh atau BERNAFAS partikel virus yang datang dari lepuhan cacar air.

✅Pengambilan vaksin dapat mengelakkan dari tidak hadir ke sekolah atau pusat jagaan kanak-kanak kerana ia dapat memberi perlindungan terhadap penyakit berjangkit, Ibubapa juga tidak perlu mengambil cuti kerja untuk menjaga anak yang sakit. Penyakit cacar air kebiasaanya mengambil masa lebih kurang seminggu untuk sembuh sepenuhnya.

✅Ia bukan sahaja dapat memberi perlindungan kepada anak kecil yang mengambil vaksin itu, malah juga memberi perlindungan kepada orang yang berada di sekelilingnya. Sebagai contoh, sekiranya anak kecil itu sudah diberi imunisasi, sekaligus ia juga dapat melindungi ibu yang sedang mengandung ataupun atuk/nenek yang tinggal serumah, sekiranya mereka belum ada imuniti terhadap chicken pox.

IKLAN

✅Ia dapat mencegah anak daripada kegatalan dan ketidakselesaan akibat cacar air. Sekaligus ia dapat mengurangkan risiko untuk mendapat parut daripada ruam cacar air.
‼️Ingatlah bahawa hanya 2 dos diperlukan bagi memberi perlindungan sehingga 98% bagi kanak-kanak.

✏️Pernahkah anda mempunyai pengalaman mendapat cacar air ataupun menjaga anak yang dijangkiti cacar air? Share with me ☺️

#chickenpox #cacarair
#chickenpoxvaccine
#vaccination #optionalvaccination
#immunize4life
#imunisasi #vaksin
#vaksincacarair
#klinikpakarkanakkanak

Kredit: Dr Tengku Putri Zainab Baby and Child Specialist Clinic

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)