Susah hati dibuatnya bila anak-anak asyik tak sihat. Sekejap demam, kemudian batuk dan selesema pula. Suplemen sudah diberi, pemakanan anak juga kita jaga sebaiknya tetapi anak tetap mudah dijangkiti penyakit. Di mana salahnya?

Sudah menjadi lumrah anak yang sedang membesar, mereka suka explore macam-macam. Semua benda mahu dibuat main. Tiada salahnya kerana itu menunjukkan anak-anak berkembang dengan baik tetapi bermain dalam persekitaran yang kotor atau pengudaraan yang tidak bersih boleh membuatkan anak jatuh sakit.

Jangan halang anak untuk mengembangkan potensi mereka. Biarkan mereka bermain mengikut keselesaan tetapi kita perlu memastikan persekitaran anak-anak lebih bersih dan selamat. Perhatikan sekerap mana kita bersihkan rumah.

Debu halus atau hama yang terperangkap pada karpet, langsir, tilam dan di celahan perabot dalam rumah sukar dilihat dengan mata kasar. Apabila si manja bermain, ia boleh menyebabkan mereka mendapat batuk dan selesema. Lebih teruk apabila ia diikuti dengan demam dan boleh mengganggu pernafasan mereka.

IKLAN

APA NAK BUAT?

  1. Kemas Rumah Lebih Kerap

Apabila menyentuh soal kebersihan rumah, bukan sekadar menyapu atau vakum sahaja. Mempunyai anak kecil di rumah memerlukan kita ekstra rajin untuk mengelap permukaan perabot dan mengemop lantai. Gunakan cecair pembersih yang diformulasikan untuk membasmi kuman dan bakteria. Selain itu, kita juga perlu lebih kerap membasuh karpet, langsir, cadar, selimut dan sarung bantal yang digunakan.

  1. Gunakan Penapis Udara

Biarpun harganya agak mahal, tetapi penggunaan penapis udara sangat membantu. Ia dapat menapis udara yang kotor dan membantu untuk mengekalkan persekitaran yang lebih bersih dalam rumah. Penapis udara mempunyai indikasi yang dapat menunjukkan sama ada udara di dalam rumah bersih atau kotor jadi ibu ayah akan lebih peka tentang keselesaan anak-anak di dalam rumah.

  1. Mandikan Anak

Salah satu inisiatif yang boleh ibu ayah lakukan adalah dengan memandikan anak dengan kerap. Apabila sudah banyak bermain, ia akan membuatkan anak berpeluh dan menyebabkan mereka merasa kurang selesa. Keadaan ini juga jika dibiarkan kerap berlaku boleh menyebabkan sistem imuniti anak terjejas. Jika khuatir anak mengalami iritasi kulit, carilah gel mandian dan syampu organik yang tidak merengsakan.

  1. Dapatkan ‘Bantuan Khas’

Lindungi anak-anak dengan aromaterapi! Dengan gabungan minyak pati organik dan haruman menenangkan, pasti dapat membantu mengekalkan kesihatan anak.

Jenama yang diyakini, NARINAR terbukti selamat dengan ujian makmal serta mudah digunakan. Selain digunakan untuk urutan dan mandian atau diffuser, minyak pati NARINAR telah diadun secara selamat untuk kegunaan seisi keluarga. Menariknya terdapat banyak haruman mengikut fungsi yang boleh dipilih.

Antaranya seperti lemon, oren, kulit kayu manis, daun teh, lavender, bunga ros, gam arab dan banyak lagi.

Dipilih sebagai salah satu Jenama Pilihan Pa&Ma 2020, Aroma Diffuser NARINAR dapat mengubah ruang keluarga menjadi lebih sihat, segar dan menenangkan.

Dengan rekaan menarik bermotifkan kayu, bukan saja tampak elegan ia juga sesuai diletakkan di mana-mana. Lebih menarik lagi, ia turut boleh diletakkan di dalam kereta. Untuk dekorasi tampak cantik boleh pilih Nanion Diffuser atau Mobile (MODI) Diffuser untuk ruang yang lebih kecil seperti di dalam kereta.

Untuk maklumat lanjut tentang produk dan pakej menarik produk ini, boleh klik NARINAR