Musim cuti sekolah ini pasti ada mama papa yang sudah pun merancang lebih awal untuk membawa anak berjalan-jalan atau bercuti lebih jauh.

Bercuti memang menyeronokkan apatah lagi anak-anak kecil kita. Namun jika anak sakit, sama ada demam, batuk atau selesema ada baiknya mama papa fikirkan dahulu kesihatan anak-anak sebelum membuat keputusan untuk membawa mereka bercuti. Lebih-lebih lagi bila demam anak tidak reda walaupun sudah masuk hari ketujuh. Jaga-jaga, ia mungkin petanda anak diserang influenza.

Bila anak disahkan influenza, mama papa kenalah lebih berjaga-jaga dan peka dengan semua perkara. Anda harus beri lebih perhatian kepada kesihatan anak-anak. Sebaiknya biarkan anak berehat di rumah sahaja supaya tidak menyebarkan virus kepada orang lain.

Sepanjang tempoh anak demam, ada beberapa perkara mama papa perlu turuti.

 

1.Jangan bawa anak keluar rumah

Ini perkara paling asas mama papa harus pantau. Pastikan sepanjang waktu demam, elakkan membawa anak keluar rumah, lebih-lebih lagi ke tempat ramai orang seperti pusat membeli belah atau majlis keraian seperti kenduri-kendara. Bukan sahaja anak tidak selesa malah boleh menjangkiti kanak-kanak lain. Kena prihatin!

2. Pilih eskalator berbanding lif

Jika terpaksa keluar rumah, sebaiknya pilih bawa anak menaiki eskalator dan elakkan guna lif. Ruang lif yang sempit dan tertutup membolehkan virus diterima dan disebarkan kepada orang lain yang berada di dalam lif. Lebih buruk lagi jika di dalam lif berkenaan terdapat bayi atau kanak-kanak lain. Tutup mulut anak jika ada pengguna lif yang batuk atau bersih, supaya tidak memburukkan lagi keadaan anak.

 

IKLAN

3. Bawa berjumpa doktor

Perkara pertama ketika anak demam, bawalah berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut. Periksa bagaimana keadaan sebenar anak kita dan dapatkan pengesahan daripada yang pakar. Jangan sesekali bawa anak keluar berjalan-jalan jika anak disahkan influenza!

4.Jangan pergi sekolah atau taska

Bila anak disahkan influenza, elakkan sama sekali ke sekolah atau taska. Selagi anak belum reda daripada demamnya, selagi itulah anak harus ditempatkan di rumah sahaja. Ibu bapa kena prihatin dengan memberitahu guru di sekolah atau taska ketika anak demam. Ini bagi mengelakkan kanak-kanak lain terkena jangkitan di sekolah.

 

5. Ambil makanan seimbang

Pastikan anak makan makanan yang seimbang dan berkhasiat walaupun kurang selesa kerana demam. Tambahkan makanan yang tinggi vitamin dan zat galian dalam menu anak. Pujuk anak untuk makan supaya cepat pulih daripada demamnya.

IKLAN

Periksa simptom-simptom anak yang terkena influenza. Berikut beberapa petanda yang boleh dikaitkan dengan influenza.

* Anak akan mengalami demam dahulu ataupun dimulai dengan sakit tekak dan demam.

* Demam yang tinggi dan tidak surut walaupun sudah diberikan paracetamol.

* Rasa sakit kepada dan sakit badan.

* Diikuti batuk, selesema dan bersin.

* Tidur juga jadi terganggu.

* Mungkin juga ada cirit dan loya serta muntah.

* Bagi individu yang biasa lelah, boleh juga mencetuskan lelah.

IKLAN

Jika anak menunjukkan tanda-tanda sesak nafas atau pernafasan laju, dehidrasi (lampin kering dan menangis tiada air mata), tidak mahu makan dan minum, segeralah bawa segera anak ke hospital.

Ingat, pastikan anak diberikan jumlah air yang mencukupi dan kerap. Mama papa juga perlu lebih prihatin dengan membasuh tangan setiap kali menguruskan anak seperti menyediakan susu atau menukar lampin. Jika batuk atau selesema, tutup mulut dan jauhkan diri daripada anak. Gunakan hand sanitizer pada anak setiap kali keluar. Penting!

Pilih Sambucol Black Elderberry

Salah satu makanan tambahan yang membantu mengekalkan kesihatan sepanjang demam adalah dengan pengambilan produk Sambucol Black Elderberry. Produk yang diakui oleh ramai ibu bapa ini sesuai untuk dewasa juga kanak-kanak.

Produk yang mula dihasilkan pada 1991 ini nyata cukup dikenali dan diyakini untuk membantu menyihatkan tubuh badan. Menariknya setiap botol Sambucol bersaiz 120ml mengandungi 1000 buah elderberry yang berkualiti tinggi. Jadi tidak hairanlah hasilnya cukup memukau untuk kesihatan tubuh badan.

 

Ia diformulasikan untuk membantu meredakan masalah selsema serta mampu memendekkan tempoh demam selsema disamping menggalak imuniti tubuh ketika demam.

Dengan kuasa menghentikan virus, menghalang virus daripada terus merebak dan berpanjangan serta melawan virus untuk menjadi lebih kebal dan penggalak imun tubuh menjadikan ia produk lengkap pilihan ibu bapa.

Mama boleh dapatkan produk ini lazada.com.my. Untuk keterangan lanjut boleh layari Facebook Sambucol.