Hati-hati ya! Sebagai mak ayah kita kadangkala tak perasan yang kita suka lebihkan anak. Anak yang ada persamaan karakter dengan kita, kita sayang.

Anak yang lain sikit karakternya atau yang ada karakter kita tak suka sering jadi punching bag untuk kita lepaskan kemarahan, kekecewaan dan kepenatan kita. Ada juga yang bezakan sebab,

Anak kebanggaan

Sebab dia pandai atau dia jaguh sukan misalnya, atau dia lebih handsome atau comel dari yang lain misalnya.

Anak sering buat salah

IKLAN

Kita sebenarnya kena bimbing mereka, sebab anak kecil ni mana tau apa.

Anak yang rajin

Bila ada yang rajin, yang lain nampak macam tak berguna. Rasa bersalah..Maksudnya ibu bapa salahkan dirinya sebab kekurangan anak dan sekarang dia nak tebus semula hingga abaikan yang lain.

IKLAN

Ish macam-macamlah kan sebab lain..Be a conscious parents, hati-hati jangan sampai ada suasana ‘pilih kasih’ dalam keluarga.

Sebab apa tau, bila ada pilih kasih, anak yang jadi pilihan mungkin rasa rimas atau rasa dia special dan dia berkuasa buat apa sahaja, atau dia sendiri rasa serba salah dengan adik beradik lain.

IKLAN

Anak yang bukan pilihan pula akan rasa tidak disayangi, tiada keyakinan diri, makan hati. Akhirnya membawa kepada cemburu antara adik beradik.

Merajuk lalu tak mahu rapat dengan mak ayahnya, ada kajian percaya, perbezaan personaliti individu 75% adalah disebabkan bagaimana keluarga melayan mereka.

Kredit: Dr Anayasmin Azmi

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)