Bila anak dah semakin bijak dan pandai berdikari, anak dah tunjuk independence – sebab dia boleh memilih sama ada nak buat atau tak nak buat.

Waktu ni memang challenging nak minta anak lakukan sesuatu dan bekerjasama dengan kita. Tapi apa yang kebanyakan ibu bapa akan buat?

Biasanya mereka akan:

1. Marah anak

– Bertempik kuat-kuat dan menggunakan suara yang tinggi gegak gempita, anak melakukan tapi bukan atas kehendak sendiri tapi kerana takutkan anda.

Kesannya bila anda tak ada, anak takkan buat pun. Kesannya intelligence anak berkurang dan anak kurang confidence. Kesannya anak lebih ganas lebih liar kerana reptilian brain anak dalam survival mode.

2. Blame anak, salahkan anak

– sambil membebel anda pun – korang ni…menyepah je. Baru kemas 10 minit dah sepah lagi. Penatlah dari tadi mak mengemas. Menyusahkan orang je.

IKLAN

Ingat ye..kata-kata anda akan menjadi suara dalam diri anak. Bila anda selalu salahkan anak, anak akan selalu salahkan diri. Anak mudah tertekan. Anak selalu berasa diri jadi mangsa.

3. Ugut anak

– Kalau awak tak kemas, mommy buang semua barang awak keluar!

– Boleh jadi dua kesan. Kalau anda tak buang sekiranya anak tak kemas, anak hilang rasa hormat sebab anda tak buat apa yg anda kata.

– Tapi kalau anda buang, anak akan buat out of takut sama macam kesan dimarah tadi.

Habis tu…nak buat apa. Semua tak boleh buat.

Sebenarnya ada step untuk meminta kerjasama anak.

1. Beritahu apa anda nampak: Atif, mommy nampak milo atas lantai.

2. Beri maklumat: Kalau milo atas lantai, nanti lantai kotor… ants datang. nanti cockroach datang..takut tak?

3. Beri pilihan: Atif boleh nak buang kat dustbin kt office atau kat belakang

4. Tulis nota: (ni mak saya selalu buat) – Selepas minum milo kotak, sila buang di tong sampah!

5. Beritahu perasaan anda : Mommy sad lah tengok milo kotak dah minum buang je atas lantai.

Sebenarnya, anak kita bukan taknak dengar kita cakap. Tapi dia tak faham kenapa dia kena ikut dan bekerjasama dengan kita. Dia takde motivation pun untuk buang sampah sampailah kita beritahu apa kesan sekiranya dia tak buang.

Benda ni kena praktis hari-hari. Kalau sekali buat memang tak jalan especially kita dah terbiasa marah dan ugut anak untuk dengar kata kita.

Anak yang dah besar bukan dah taknak dengar kata tapi kita yang salah cara. Anak kita kan kain putih kita yang corakkan dia sama ada nak dengar kata atau tak dengar kata.

Sumber: Amalina Mohd Daud

Kita tak nak besarkan pak turut
Kita nak besarkan anak yang boleh fikir mana baik dan buruk

**Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.