Keadaan hari ini sedikit menyukarkan ibu bapa untuk memberi kebebasan anak bermain di luar rumah. Apa yang ibu bapa rasa selamat ketika ini adalah memastikan anak berada dalam rumah sambil menonton televisyen, bermain permainan video atau memberi telefon sambil mengunyah makanan ringan.

Mungkin setiap ibu bapa ada alasan snediri kerana tak membenarkan anak bermain di luar rumah namun jika ada peluang, berilah kebebasan pada anak-anak kita ini untuk berlari, bermain dan bermesra dengan alam.

Jika ikut pendapat pakar, anak yang aktif akan lebih bertenaga dan sihat kerana ketika bermain mereka mengeluarkan peluh.

Mungkin bagi ibu bapa yang tak sempat nak bawa anak keluar bermain di luar setiap hari atas beberapa faktor, sekurang-kurangnya waktu hujung minggu berilah kebebasan untuk anak sepuas-puasnya. Tak dapat lama 30 minit pun dah ok.

Berikut perkongsian dari Teacher Shiela yang menjelaskan mengenai manfaat aktiviti outdoor untuk anak-anak.

4-6 JAM OUTDOOR SEHARI

Tadi dok catch up dengan kawan lama daripada Perancis. Paling kurang kenal dah 15 tahun gitu gamaknya. Masa dia di Malaysia, kita lah yang jadi tour guide bawa dia climbing bagai.

Sembang punya sembang, dia share gambar anak-anak dia. Majoriti gambar outdoor. Free play.

IKLAN

Tanya dia, “Bam, ko bagi anak-anak main outdoor sehari berapa lama?”

“4-6 jam.”

Omak aihhh. Epic ni.. Tanya lagi- “Mesti anak ko jarang sakit kan?”

“Time tumbuh gigi aje.”

Gitulah tuan puan. Benefit bermain dengan alam. Allah SWT ciptakan tanah, pasir dan batu bermacam warna dan tekstur, langit dan awan bermacam tona dan bentuk, semuanya bersebab. Semuanya therapeutic.

– Tekstur pelbagai yang dipijak tu ibarat reflexology

– Hijau-hijauan tu terapi mata

– Matahari sumber vitamin

– Berkaki ayam atas tanah dan rumput boleh meneutralkan free radicals

– Sky gazing atau star gazing menenangkan minda, mengurangkan stress (Side story: tahukah anda, 20% daripada kanak-kanak kini mempunyai masalah kesihatan mental, antara penangan gajet, kurang bonding dan ‘lapar’ alam dan bermain? Maksudnya kalau anak kau ajak 20 orang kawannya datang birthday party, 4 orang tu mesti ada something wrong somewhere sikit. Gitulah)

– Termasuklah- sebagai mainan buat kanak-kanak. Baik winter, baik summer, anak-anak mat salleh sorang ni memang hari-hari main di luar. There’s no bad weather, just bad attire.

Semestinya kita di Malaysia ni tak semudah itu nak bagi anak-anak main luar setiap masa. Faham sangat. Cuaca time panas memang tak ada simpati. Hujan pula berselang seli dengan petir. Nyamuk lagi. Asap construction dan kereta lagi. Kes pedo lagi. Kes culik lagi. Tahi kucing anjing merata lagi. Macam-macam. Paling sadis, kita balik kerja pun kadang sampai rumah dah Maghrib.

Tapi, we take what we can get la bak kata omputih. Make it a point untuk bawa anak-anak ke taman, ke compound rumah (porch tu pun dah kira outdoor tau, jangan tak tahu. Buka paip air- settle!), ke sungai, ke pantai, ke padang, ke hutan, dll semampu kita. Cuba lah dengan seminggu sekali dulu. Lepas tu kerapkan jadi 2x seminggu. Atau tambahkan masa. Lama-lama kita akan rasa serba tak kena kalau anak-anak kita tak dibiarkan berlari, melompat, berguling, berangan dikelilingi nature.

Lagi satu, percayalah yang sebenarnya more than anyone, it is us who are in need of nature most. Betui. Dengan kerja menghadap komputer, dengan stress jalan jammed, dengan makanan tak seimbang pakai mentekedarah, dengan waktu tidur tak betul, dengan otak serabut moratorium nak habis, memang kusut. Keluarlah 30 minit petang-petang ke malam ke pergi brisk walk bawa budak-budak.

Daripada IMAM AL-GHAZALI:
Bermain dapat menjadikan kanak-kanak:
1- kuat otot
2- gembira
3- bersantai daripada lelah belajar
4- memenuhi fitrah dan tabiat mereka.

Kadang kala kita lupa, tugas kanak-kanak bukan untuk membesar, tapi untuk MENJADI kanak-kanak.

Kita dulu sap sap soi je main 4 ke 6 jam di luar setiap hari, itu pun dah besar ni macam-macam masalah mental, kadang kala dek kerana circumstances di dunia ni. Faktor urban poverty lah, mak mertua lah, co-worker backstab lah, bisnes melekat di badan lah, Rasanya lagi 20 tahun, apa pula anak-anak kita kena hadap?

Sumber: Teacher Shiela
Student M. Ed Psychology
Bachelor Early Childhood Education
9 years in education and counting

**Pa&Ma Journey Bersama JovianNina bermula 26 Ogos ini jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104 & 124.