Peluk dan cium anak menjadi satu kekuatan luar biasa yang dibawa oleh anak. Dan ini juga diakui oleh pakar melalui beberapa kajian. Pun begitu pelukan dan ciuman pada anak perlulah kena pada tempatnya. Jangan tersalah tempat hingga buat anak ada ‘extra feeling’ yang kurang sesuai.

Semuanya salah kita yang tersalah menunjukkan cara sayang itu pada anak. Menurut Mohd Fhais, yang seringkali menulis mengenai dunia keibubapaan, anak-anak perlu dibiasakan dengan dua jenis ciuman sahaja iaitu dahi dan kepala. Bukan di pipi atau jauh sekali di mulut.


Semua kena tahu ni, pantang larang cium anak.

Bonding Kiss hanya ada 2 sahaja iaitu di,
– dahi
– kepala

Selain dari 2 part ni itu semua sexual kiss bukan untuk bonding. Baik ibu ayah baik orang lain, tak di galakkan mencium anak di part part selain dari dahi & kepala.

Beza bonding kiss & sexual kiss.
Bonding kiss bila kita buat anak rasa di hargai, rasa di sayangi, rasa di perhatikan.

IKLAN

Sexual kiss sama macam bonding kiss, sama anak turut rasa di hargai, rasa di sayangi dan rasa diperhatikan cuma ada extra feeling kat part tersebut. Itu la yang di namakan Sex Grooming.

Sedikit demi sedikit anak akan timbul rasa syok di cium di part part sexual ni. Paling bahaya lagi, bila yang mencium itu adalah ibu ayah sendiri.

Bagi anak kita yang naif ni, bila ibu ayah boleh cium maknanya orang lain pun boleh. Nasihat la macam mana pun, “ibu ayah je boleh cium, orang lain tak boleh”

Dia susah nak ikut punya. Sebabnya memang fitrah anak anak mereka belajar dengan mengikut bukan mendengar.

IKLAN

Apa kita buat dia akan buat, apa kita suruh belum tentu dia akan buat. Ramai yang tak cakna lagi beza bonding kiss dan sexual kiss ni, tolong ingatkan semua orang kalau boleh.

Cium di dahi dan kepala pun sudah beri banyak manfaat sebab itu la tempat letaknya otak lokasi terhasilnya hormon kasih sayang.
Wallahu A’lam,

IKLAN

Tambahan :
Sunnah mencium tangan anak. Tanda kasih sayang adalah orang tua mencium tangan anak dan mengucapkan, “barakallah..” seperti yang telah dilakukan Rasulullah SAW yang selalu mencium tangan putri tercintanya, Fatimah radhiallahu’anha.

Artikel berkaitan: Mudah Sangat Nak Anak Dengar Cakap, Tiap Hari Wajib Bagi Ciuman & Selitkan Ayat Sayang

Pelukan Diiringi Dengan Ciuman Di Dahi Buat Anak Tersentuh Hati, Mudah Dengar Kata

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)