Buah-buahan sangat baik untuk kesihatan anak. Rasanya yang manis dan lembut membuatkan buah menjadi antara makanan kegemaran si kecil. Namun buah yang lembut juga boleh membahayakan si kecil jika ibu ayah tidak memotongnya dalam saiz yang kecil.

Banyak kes melibatkan anak kecil yang tercekik disebabkan buah-buahan yang tidak dipotong dalam saiz yang sesuai. Untuk mengelakkan perkara yang tak diingini berlaku, Doktor Kamarul berkongsi sedikit ilmu tentang buah-buahan dan risiko bayi tercekik.


Beri anak kecil makan buah-buahan dan sayuran adalah sesuatu yang amat digalakkan. Namun, ia boleh jadi berbahaya jika kita tidak berhati-hati.

Semasa saya bertugas di Jabatan Kecemasan, saya ada terima beberapa kes kematian kanak² kerana tercekik buah-buahan. Jom baca!

Tercekik Biji Buah

IKLAN

Pilih Buah Sesuai Ikut Umur Anak

Buah Biji Dahulu

Cara Potong Buah Mesti Betul

IKLAN

Buah Besar Elok Dipotong Memanjang atau Meleper

Belajar Teknik Heimlich

IKLAN

Segera Bawa Ke Hospital

Kredit:Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan,Kesihatan dan Perubatan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)