Anak-anak harus di didik adab-adab meminta izin dan menjaga pandangan. Di dalam Al-Quran, wujud ayat menekankan keperluan mendidik anak-anak untuk menghormati waktu-waktu tertentu dengan meminta izin sebelum memasuki bilik ibu bapa pada tiga waktu;

✔ sebelum solat Subuh
✔ waktu Zuhur
✔ selepas solat Isya’

Sebagaimana yang dihuraikan dalam Surah An-Nuur, ayat ke-58.

“Hai orang-orang yang beriman, hendaklah budak-budak (lelaki dan wanita) yang kamu miliki, dan orang-orang yang belum baligh di antara kamu, meminta izin kepada kamu tiga kali (dalam satu hari) iaitu: sebelum sembahyang subuh, ketika kamu menanggalkan pakaian (luar)mu di tengah hari dan sesudah sembahyang Isya’. (Itulah) tiga ‘aurat bagi kamu. Tidak ada dosa atasmu dan tidak (pula) atas mereka selain dari (tiga waktu) itu. Mereka melayani kamu, sebahagian kamu (ada keperluan) kepada sebahagian (yang lain). Demikianlah Allah menjelaskan ayat-ayat bagi kamu. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.”

IKLAN

“Dan apabila anak-anakmu telah sampai umur baligh, maka hendaklah mereka meminta izin, seperti orang-orang yang sebelum mereka meminta izin. Demikianlah Allah menjelaskan ayat-ayat-Nya. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.”

Biar anak tahu batasan dan had di dalam rumah. Aurat ibu ayah harus dijaga. Jangan ambil mudah.

Anak akan belajar dari apa yang dilihat. Asingkan tempat tidur seawal yang mampu mengikut kemampuan dan keupayaan anak. Sebolehnya anak umur 6- 7 tahun, sudah tidak tidur bersama ibu ayah.

Ingat pendidikan seksualiti bermula dari rumah.

Sumber: Wan Nur Syakira

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)