Bukan mudah untuk menghentikan penggunaan botol susu dalam kalangan anak-anak kerana ada di antara anak yang tidak mahu atau tidak boleh hidup tanpa botol susu. Keadaan bertambah rumit apabila ada diantara anak yang sudah bersekolah tapi masih minum menggunakan botol susu. 

Sepatutnya penggunaan botol susu perlu dihentikan seawal mungkin, tapi kenapa?

Dr Izzar Anwar yang juga merupakan suami kepada pelakon terkenal, Ummi Nazeera berkongsi tentang kesan yang bakal berlaku jika ibu ayah tidak menghentikan penggunaan botol susu dengan segara. Beliau berkongsi bagaimana cara beliau dan isteri lakukan untuk menghentikan penggunaan botol susu pada Ayra. Perkongsian ini dikongsi oleh Dr Izzar melalui laman Instagramnya.

BERHENTI MINUM SUSU BOTOL 🍼

Alhamdulillah. Ayra dah 2 tahun 8 bulan dah. Besar dah anak daddy ni. Ayra baru je berhenti minum susu botol. Memang anak-anak sepatutnya diberhentikan dari minum susu botol seawal yang mungkin. Lagi awal berhenti lagi bagus 👍

IKLAN

Selalunya anak-anak yang kuat minum susu botol ni susah nak tidur malam sebab bila lapar je, akan menangis tengah malam selagi tak dapat susu botol.

Sebelum tidur pun nak kena minum susu botol. Kalau tak dapat, memang dia tak tidur. Sebab anak fikir dia tak boleh tidur selagi tak dapat susu botol tu. Ia dipanggil ‘sleep association’.😴

Masalah akan terjadi kalau anak-anak still minum susu botol sampai ke tua.

IKLAN

Pertama: Anak akan terlalu bergantung kepada minum susu botol hingga taknak makan makanan lain seperti daging, ayam, sayuran yang mempunyai zat penting. Ini boleh menyebabkan anak kekurangan zat besi atau iron defficient, lalu menyebabkan anemia.

Kedua: Kalau anak kuat sangat minum susu pulak, ia boleh menyebabkan dia dapat obesiti sebab nutrien2 yang dia makan tak seimbang. Sebab kalori berlebihan sangat

Ketiga: Kalau minum susu semasa tidur tu, gula dalam susu akan berada pada gigi anak sepanjang malam dan bertukar menjadi asid lalu menghakis lapisan enamel pada gigi anak. Gigi dahla kecil kan. So jadila gigi reput atau tooth erosion. Maka rongakla gigi anak

IKLAN

Ayra kitorang guna kaedah ‘cold turkey’ iaitu terus takde dah botol susu dalam kehidupan dia. Memang tanpa warning. Terus takde. Mula-mula menangis dia cari dulu botol dia sebelum tidur. Last-last tidur sebab penat menangis. Masa tengah tidur pun menangis kuat cari susu botol tapi kita biar Ayra n buat-buat tidur. Supaya Ayra belajar yang dia boleh tidur sendiri tanpa susu botol.

Alhamdulillah, Ayra sekarang tak perlu dah susu botol malam-malam. Tidur pun lena. Mummy daddy pun tidur lena. Pagi-pagi dah makan banyak. @nazeerafood dia suka betul! Good job Ayra #drizzarshares

P/s :Tak lama lagi nanti mummy daddy tidur tak lena balik sebab adik Ayra pulak 🤣

Kredit: Izzar Anwar

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)