Balik ke rumah selalu kita perhatikan isteri seakan penat melampau, rambutnya gugur pada kuantiti yang banyak, kulitnya menjadi kusam dan tidak bersinar seperti dulu ditambah pula dengan kitaran haidnya yang tidak menentu. Inilah petanda isteri kita mengalami ketidakseimbangan horman dalam badannya. Suami pantaulah isteri anda.

Petanda inilah yang dikongsikan oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad di facebooknya. Bukan itu sahaja malah beliau turut berkongsi tip mudah yang dapat mengimbangkan semula hormon di dalam tubuh wanita agar menjadi lebih baik. Barulah kesemua masalah ini dapat diatasi sebaiknya. Suami, jom bantu isteri kita pulihkan hormonnya semula.


*TIPS MUDAH MENGIMBANGKAN SEMULA HORMON DALAM TUBUH WANITA*

Ramai wanita yang mengalami masalah ketidakseimbangan hormon hingga menyebabkan kitaran haid tidak menentu, emosi yang tidak stabil, rambut keguguran, kulit menjadi berkedut dan kering, muka menjadi kusam dan mudah rasa penat.

Pengambilan pil hormon tidak membantu kerana ia hanyalah suatu langkah bersifat sementara. Apabila berhenti pengambilan pil hormon, kita mengalami masalah yang berulang yang sama. Yang terbaik adalah kita membantu tubuh kita mencapai keseimbangan ini dari dalam tubuh.

Selalunya bila kita bercakap tentang ketidakseimbangan hormon, tahap hormon estreogen yang terlalu tinggi.

Estrogen adalah hormon yang bertanggung jawab terhadap ciri ciri kewanitaan seperti keanjalan kulit, menstabilkan emosi, menjaga kesihatan rambut, kitaran haid yang tetap, kekuatan wanita, selain penting dalam mencegah penyakit seperti kerapuhan tulang, sakit jantung, dan dementia.

IKLAN

Antara langkah yang boleh dilakukan.

1. *Kurangkan pendedahan terhadap bahan kimia sintetik* seperti pencuci lantai, kosmetik seperti gincu, losen siang/ malam, serum muka, ‘personal care’ seperti sabun mandi, deoderan, baja kimia dan racun serangga. Pastikan kita memakai sarung tangan jika penggunaannya tidak dapat dielakkan.

2. *Kurangkan lemak berlebihan dalam badan* dengan menurunkan berat badan. Tisu tisu lemak pada tubuh juga penting tetapi jangan berlebihan kerana ia mengundang pelbagai masalah kesihatan.

3. *Tambahkan dan pelbagaikan sumber protein dan lemak sihat dalam hidangan*. Tanpa protein yang mencukupi kita mungkin akan berasa cepat lapar dan ini akan menyebabkan kita ketap makan dan bertambah berat badan. Protein yang sihat seperti ikan, telur dan ayam juga penting untuk kesihatan rambut, pembinaan otot dan merawat tisu yang rosak. Lemak sihat seperti minyak zaitun dan minyak kelapa dara.

4. *Membantu proses perkumahan toksin* dengan mengamalkan banyak sayur-sayuran dan buah_buahan atau makanan yang disebut sebagai *Quranic Food* seperti minyak zaitun, buah teen, buah delima, anggur, pisang dan kurma. Ia mengandungi cukup mineral, vitamin dan antioksida.

5. *Elakkan penggunaan gula putih* atau sebarang gula tambahan dalam minuman dan makanan.

6. *Tambahkan sumber vitamin E, vitamin C dan vitamin D* dalam makanan. Vitamin D dapat ditingkatkan dengan pendedahan selama 10-15 minit setiap hari pada sinaran matahari yang tidak terik. Dalam banyak kajian, mereka yang kekurangan vitamin-vitamin ini walaupun cukup makan, akan mudah mengalami obesiti, sindrom metabolik dan sesetengah kanser. Pengambilan suplemen vitamin yang bersesuaian mungkin membantu menambahkan sumber vitamin untuk tubuh kita.

7. *Pastikan makanan kita mengandungi mineral yang penting* seperti magnesium, zinc, selenium yang mencukupi. Ia penting dalam keseimbangan hormon dan merangsangkan metabolisme tubuh.

8. Dapatkan *tidur yang mencukupi, kawal stress, lakukan senaman ringan dan cukup minum air kosong*.

Semoga bermanfaat.


PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA

Tak sabar nak tengok keletah comel Jeanelle setiap minggu? Pa&Ma Musim ke-8 kembali lagi di kaca tv menemani anda! Kali ini, kami membawakan edisi Pa&Ma Journey Bersama JovianNina. Jom kosongkan malam Rabu anda dengan menonton gelagat mereka pada jam 9 malam, hanya di Astro Ria saluran 104 & 124. Set kalendar anda sekarang yaa !

#PaMaJourneyBersamaJovianNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA

Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel https://t.me/pamachannel