Penyusuan susu ibu adalah makanan TERBAIK untuk bayi kita dan ramai ibu telah mengetahuinya. Ia adalah fitrah seorang ibu buat anaknya. Namun belum tentu ia boleh berlangsung baik sekiranya tiada atau kurang ilmu.

Walaupun orang kata penyusuan susu ibu kena banyak berkorban masa dan tenaga tetapi demi anak dan nak berikan makanan terbaik pada si kecil seawal lahir pengorbanan ini satu jihad buat seorang wanita.

Selagi ada rezeki susu, berilah tanpa jemu pada anak kita kerana masih ada lagi ibu yang tidak berpeluang menyusukan bayi kerana masalah tertentu.

INILAH PENYUSUAN SUSU IBU

1) Persiapan dan menjalani perjalanan penyusuan susu ibu itu lebih sukar berbanding persiapan sepanjang kehamilan

2) Ia adalah “kerja sepenuh masa” tiada part time or some time. FULL TIME!

IKLAN

ARTIKEL MENARIK [Isteri Sanggup Gadai Barang Kemas, Tolak Kemahuan Diri Sebab Tak Mahu Suami Susah]

3) Sangat ketat dengan jadual apabila berjauhan dengan anak

4) Tanpa sedar malam bertukar siang, siang bertukar malam

5) Apabila keluar, yang di persiapkan adalah lokasi tujuan. Adakah ia mesra penyusuan susu ibu?

IKLAN

6) And the list goes on, and on

Tapi mereka perlukan kita sekarang. kita adalah segalanya untuk mereka, tanpa kita sedari, pejam celik mereka sudah ke taska, sekolah dan berkahwin

LAGI ARTIKEL MENARIK [Jangan Lepaskan Marah Guna Tangan. Jika Berterusan Anak Tak Lagi Percaya Ibu Ayah]

IKLAN

Tiada lagi jadual perahan, tiada lagi sendawakan bayi. Tiada lagi mencari bilik penyusuan apa lagi anak yang “clingy”. Semua sudah berakhir!

Ia sebuah “ikatan” yang tidak dapat diberi oleh sebarang botol dan puting tiruan apatah lagi susu rumusan

Bertahanlah wahai ibu, sebentar saja lagi ia akan berakhir dan akhirilah dengan kemenangan dan kegembiraan kerana ia berbaloi!

Sumber: Dr Nurhaya Yacob
Penyusuan susu ibu adalah “pengorbanan” ibu bukti cinta tanpa syarat. Crack nipple dah mengigil badan pun mereka hadapkan juga

 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)