Bila dapat tahu diri hamil, pastinya perkara pertama yang diharapkan oleh ibu adalah anak yang dilahirkan nanti sihat dan sempurna serta proses kelahiran juga berjalan lancar. Tak kisah anak pertama, kedua, ketiga atau yang ke berapa sekalipun.

Cuma jika Allah takdirkan kita dipilih untuk menjadi ibu bapa pada anak syurga, terimalah dengan hati yang reda walaupun ujian itu agak berat untuk dilalui.

Seperti kisah Puan Nur Haslina Ahmad yang berkongsi kisah anak syurganya dilahirkan ketika usia 35 minggu selepas doktor sahkan “Syndrome Edward”. Dalam 5000 bayi, seorang akan mengalaminya.

Ina ada anak syurga. Siapa ada anak syurga dekat sini. Jom sama-sama sedekahkan Al-Fatihah.

4 Mac: Check up Doc, Doc hairan kenapa berat naik 2kg setiap kali chek up.

8 Mac: Minum air gula kali ketiga, risau ada kencing manis, result keluaq normal. Dalam masa yang sama masa scan nampak Air Ketuban banyak. Doc suruh refer pakar.

10 Mac: Refer Pakar 1 Seberang Jaya. Doctor pakar suruh refer Pakar 2 pulak untuk details scan.

IKLAN

11 Mac: Refer Pakar 2 untuk Scan Details di kala kandungan 33weeks, semuanya terbongkar kenapa air ketuban ina terlebih dan banyak macam air laut.

Perut Ina dah macam Preggy anak kembar. Dalam Hati istighfar banyak2 moga takdak yang buruk berlaku. Tapi sebaliknya. Anak Ina doktor Pakar suspect “SYNDROME EDWARD”.

“Puan, anak puan jantung berlubang, kepala penuh air dekat belakang, neurobelum otak tak okay, perut anak puan kecik sebulan Sebab tu perut puan penuh air. Baby setiap 40 minit akan kitar semula minum air kencing Tapi anak puan tak then salur darah anak puan tak pergi ke sebelah kiri. Dalaman tak ok, luaran semua normal”

“Dannnn peluang untuk anak puan HIDUP SANGAT TIPIS. Kalau hidup pon mungkin 2,3 jam atau pon 2,3 hari. Paling lama seminggu”

Syndrome Edward ni berlaku dekat 1 daripada 5000 babies dalam dunia. Dan Puan terpilih oleh Allah untuk hadapi ujian ini.

Lepas dengar ni ibarat peluru berpandu tembak ke dada dan gegendang telinga ina. Terus peluk suami dan pegang erat tangan beliau.

IKLAN

“Allahu anak aku”..Dalam hati terus berkata “Ya Allah Aku Redha dengan ketentuanMu”

12 Mac: Ina bayar sejumlah wang untuk ambik sample air ketuban. Ina nak hitam putih for my third baby, Sebab Doc dan ina Kalau boleh tak nak czer. Lepas dah ambil Kena tunggu result 7 hari bekerja.

19 Mac: Result keluar mengatakan anak Ina sah memang ada syndrome Edward. Allahu masa tu p peluk mak mertua sambil menitiskan air mata.

26 Mac: Pergi hospital untuk ambik result rasmi. Malam tu Ina pon tergerak hati complete kan setiap barang. Pukul 11 lebih pecah air ketuban.

27 Mac: Pukul 6-7 pagi contraction semakin teruk. Cucuk ubat tahan sakit pon tak jadi apa.

IKLAN

Pukul 8.15 macam tu masuk labour room.
Pukul 8.45 Ina lahirkan baby.
Pukul 8.46 baby Ina meninggal. Hidup tak sampai satu minit di dunia.

Lahir pada usia kandungan 35weeks 4hari tanpa teriakan. Doktor terus letakkan atas dada untuk peluk dan cium buat kali terakhir.

Mohon sedekahkan Al-Fatihah untuk anak syurga Ina. Al-Fatihah buat Muhammad Harith Hanzalah Bin Azri Juzaili.

Kredit: Nur Haslina Ahmad

**Teringin nak dapatkan barangan bayi pada harga promosi, klik link di sini

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)