Masalah ovarian cyst (cyst pada ovari) kerap berlaku di kalangan wanita muda dan kebanyakan daripada mereka tidak menyedari bahawa mereka mengalaminya. Ovarian cyst boleh menjadi tumor dan bukan tumor.

Ovarian cyst adalah nama yang diberikan kepada cyst atau kantung yang berisi lendir/ air yang berada di dalam kilang telur ovari. Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air, pekat likat dan ada yang mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi.

Persoalannya adakah cyst boleh mengecut? Ternyata ada beberapa cara untuk mengecutkan cyst ovarian yang mungkin diluar pengetahuan kita. Malah, ianya boleh diamalkan dalam kehidupan seharian tanpa perlu melibatkan kos rawatan yang tinggi.

Berdasarkan pengalaman dari Hariza Azmi dia ada memberikan tip makanan yang perlu dielakkan untuk memastikan cyst tidak berulang kembali.

Beberaoa tahun sebelum inui pernah menjalani pembedahan membuang cyst. Lepas 1 tahun cyst tumbuh balik. So buat checkup 6 bulan sekali. Tuppp aku stop pergi checkup, kononnya sihat la teww.

Tapi lepas buat checkup setelah sekian lama tak bertemu dengan ultrasound. Okey ini hasilnya girls. Sembang punya sembang dengan Dr macam kita sembang ngan kawan.

Okey girls. Dengar ni nasihat aku ni. Kalau sayangkan rahim tu. Sila baca dan hadam.

IKLAN

1. Jangan makan apa-apa suplemen termasuk pil putih, pil kecut jerawat dan whatever jenis suppliment. NEVER girls ! Dalam badan kita dah ada estrogen. (rasanya mcm aku dgr estrogen ). Makan lagi suppliment menambahkan estrogen dan boleh mengaktifkan hormon. Ingat cyst ni asal dia dari hormon.

2. Jangan minum soya. Nasib baik aku bukan peminat soya.

IKLAN

3. Kurangkan makan ayam.

4. Banyakkan makan ikan & sayur . Ikan Parang tak boleh makan.

5. Amalkan pemakanan yang sihat

6. NO FAST FOOD

7. NO makanan dalam Tin ( tuna, sardin etc )

IKLAN

8. NO STRESS

Please checkup at least 6 bulan sekali. Jangan ko berani nak bagi alasan, ala malu la. Kalau kena dengan Dr laki macam mana. Jawab aku ” Abah kau ! Malu konon “.

Dah memang reality Dr O&G ni banyak lelaki, terima je la. Ak dari dulu Dr laki yang check. Ko ingat tak malu?? Tapi nak buat macam mana. Hakak redho jela. Nasib tadi Dr perempuan yang check.

Tak payah berangan nak makan ubat kurus, ubat cantik. Hatta ada kkm sekalipon. Mudah sungguh orang kita percaya ngan kkm tu. Ntah betul ke tidak heheh. Ingat girls. Jangan menyesal.

Sumber: Hariza Azmi

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)