Agak jarang bayi yang lahir punggung dahulu atau dalam bahasa mudahnya songsang dapat dilahirkan secara normal. Bagaimanapun, jika diizinkan kelahiran ini, ia boleh berlaku. Cumanya ramai yang tak mahu ambil risiko kerana risaukan nyawa bayi dan ibu.

Bagi ibu yang mengandungkan bayi songsang, kelahiran secara pembedahan adalah jalan paling selamat. Amat jarang ibu-ibu nak cuba bersalin normal kecuali mendapat nasihat pakar.

Perkongsian dari Puan Widyana Ali mengenai kisah kelahiran bayinya yang lahir secara songsang dan normal sangat mengagumkan.

Bayi selesa kepala di atas, tak nak pusing

Mama tahu dalam perut ni baby breech dan dah ready mental dan fizikal untuk bersalin normal walaupun breech. Apa saja ketentuan Allah dah tetapkan kita terima saja. Bukan mama tak buat semua teknik spinning babies tu.

Hari-hari buat Forward Leaning Inversion, squatting, sujud lama, berjalan banyak (dalam mall), ada juga pagi-pagi pergi taman jalan pusing sorang, buat kerja rumah bergerak aktif setiap hari vakum mop, nak naik atas sambil bawa handheld vacuum, sambil naik tangga vakum setiap anak tangga. Sampai anak-anak pun dah pandai buat sekarang bila mama pantang, tolong ganti buat kerja rumah.

Tapi kalau Allah nak kata baby ni akan lahir kepala di atas, punggung dan kaki keluar dulu.. maka itulah ketetapanNya.

Setiap minggu jumpa chiropractor Dr Twink, dia buatkan webster breech techniques dan betulkan alignment sambil sebut.

Baby kat bawah ni ada banyak lagi ruang untuk you pusing kepala okay? Sampai kami pun duk gelak-gelak dah kenapa baby ni suka sangat kepala dia kat atas. Tak nak pusing. Minggu ke 37 dia start naik atas kepala. Memang nak kena cubit nanti lahir ni.

Alhamdulillah Dr Twink banyak bagi moral support dia kata I know your baby will go to best position and knows best way untuk keluar mudah nanti. Just believe in yourself. Trust your body.

Kalau breech pun nothing is impossible since Dr Idora pun setuju untuk gentle birth. You have to let go your past traumas masa bersalin. Tinggalkan semua and delete from your memories.

Sebab bila you ingat trauma masa anak first sampai anak ke berapa pun, you takkan dapat hadapi new experience masa bersalin kali ni. Kalau ikut diri sendiri rasa macam boleh ke nak bersalin breech ni. Yang normal biasa pun drama. Tapi itulah bila kita gantung sepenuhnya pada Allah, dan percaya pada diri sendiri. Cakap dengan baby elok-elok, breech pun breech lah baby. Kita try the best okay.

Malam 12 Mac 2021, mama baru je baring, tiba tiba…rasa ada bunyi plopp dalam hati alamak ini macam sama episod masa nak beranak Saeed. Baru nak tidur dia bagi signal.

Masa tu malas nak gerak sebab mengantuk nak tidur je. Tapi bila gerak je confirm air ketuban dah pecah. Masuk toilet terus tukar baju sambil cakap Alhamdulillah.. My baby is coming…!!!

IKLAN

Episod kelahiran normal bayi songsang 

Setelah selesai hantar anak, uruskan apa yang patut, jam 12:47 am Dr Idora ready di LR bermaksud Dr belum balik dari habis appointment dengan patients pukul 10, 11 malam tadi. Dan maksudnya Dr stay tunggu lepas staf LR dapat call yang Mama bagitahu nak sampai hospital.

Tukar baju hospital, pakai gown dahlha sejuk nasib baik bawa maternity sweater. Dr Idora masuk check bukaan baru 3cm. Sambil check Dr cakap pada midwife.. I can feel the breech.. Waktu ni tawakal jelah sebab ada juga doa kalau Allah izinkan baby pusing masa dalam proses nak bersalin. Tapi since Dr Idora pun dah kata yes kepala dia masih di atas takpa lah.

Sempat cakap dengan Dr, saya belum bagi surat birth plan takpa ke? Dr kata takpa sebab dia tahu apa yang saya nak based on masa bersalin Saeed. Alhamdulillah. Yang penting sekali ialah mama tak nak cucuk drip ke apa apa melainkan jika perlu saja. Mama memang tak suka jarum jadi kalau bersalin admit je nak kena buat line cucuk tu adoi stress ya seriau semua ada.

Dr Idora remind kalau breech ni lain sikit ya. Tak boleh free position masa active Labour tu sebab Dr nak bantu keluarkan baby. Masa Saeed dulu Mama Wid pilih free position.
Okay.. Saya balik dulu since bukaan baru 3cm nanti midwife akan inform bila dah full dilated.

Yelah Dr Idora pun nak balik mandi tidur kejap dah seharian jumpa patients sambut babies kan. Nurse pasangkan CTG setengah jam nak monitor. Dah cukup masa nurse buka fuhh leganya bolehla berjalan dalam bilik tu ke sana ke mari. Masa ni tak sakit pun just breathe in breathe out bila surge datang.

Since baru pukul 1am macamtu, so tidur jelah dulu sambil layan contraction yang konsisten every 5 minutes. Malas nak fikir baru 3cm dengan teori satu jam biasanya buka 1cm tu nanti akan stress je fikir lama lagi nak beranak.

Abah terjaga dari tidur masa dekat dekat nak azan Subuh. Mama wudhu dan ready nak solat Subuh atas katil sambil duduk. Alhamdulillah dimudahkan. Masa ni relax lagi boleh pergi toilet semua tak sakit sangat pun.

IKLAN

Lepas solat Subuh, Mama jalan jalan dalam bilik, contraction makin kuat maintain 5 minit. Bila surge datang, suruh Abah picit point kat belakang badan so lega sikit. Bila datang surge je bersandar kat dinding lah. Telangkup muka atas katil lah. Berpaut kat besi katil lah. Haha.

Lama-lama dah penat berdiri, rasa nak baring atas katil sebab tak nak penat nanti masa active labour stage. Baring baring makin kuat pulak sakit. Nurse check bukaan dah 6cm. Dah inform Dr Idora.

Nurse tanya ada tak rasa urge macam nak teran. Bagitahu dah ada sikit-sikit.
Makin lama, makin sakit mama dah start rasa macam nak nangis. Midwife pesan breathe in and out je. Relax. Siap ingatkan baby breech, kalau teran masa awal ni bukan kepala yang keluar tapi punggung baby.

Dr Idora dah maklum, nanti kita tunggu Dr sampai ok. Masa ni dah start drama Hindustan.
Lebih kurang jam 7 pagi. Dah start rasa nak teran. Tapi Dr belum sampai. Midwife kata takpa puan Dr Idora balik mandi mandi dulu.. Kejap lagi sampai tu. Kita dah inform. Sambung fokus breathe in breathe out.

Waktu ni bila surge datang je, suruh Abah picit belakang. Kadang midwife tolong urut belakang. Mama baring mengiring ke kiri. Tak larat nak bangun pun haha. Abah berdiri tepi katil kat depan muka mama, mama baring mengiring. Pegang tangan. Sebelah tangan abah picit belakang Mama tiap kali surge datang.

Abah berdiri tak duduk sampailah baby keluar haha nasib doula dah tidur kan tadi. Tapi yang bestnya masa surge pergi tu memang mama bantai tidur, terus shut down. Sebab mengantuk satu malam tak lena kan. Tidur gitu-gitu je. Penat. Mengantuk. Tapi Alhamdulillah dah minum air banyak. So ada tenaga. Tak rasa lapar.

Sakit dah mula kerap, rasa hentakan punggung bayi

Sesekali tu bila surge datang, rentap kolar baju abah yang tengah berdiri sebab tak tahu nak paut kat mana dah. Hahaha lepastu buat drama sikit.

IKLAN

Abang…ampunkan dosa Dyana. (Mode insaf, dah sakit baru nak minta ampun) Contraction makin sakit. Dah start rasa baby punya punggung hentak hentak nak keluar.. Serius
Dang!
Dang!
Dang!

Ni pengalaman baru ni. Selalu tak ada adegan rasa punggung baby hentak-hentak haha memanglah biasa kepala kan. Ni punggung nak keluar dulu. Can feel yang baby usaha nak keluar. Masha Allah hebatnya kuasa Allah.
Saya nak doktor…
Saya nak doktor…
Dr Idora akan sampai anytime! Midwife dia sangat cool je. Siap borak dengan abah. Masa ni tudung Mama dah tutup muka. Midwife kata nak buka tudung tak puan? Kesian tengok tertutup muka. Tak nak.

Sebab memang style Mama Wid macamtu. Bersalin mesti nak pakai tudung walaupun tertutup muka. Sebab sejuk muka kena aircond jadi biarkan je tudung tu tutup muka. Lagipun tudung baru, memang beli nak pakai masa beranak. Haha

Midwife kata takpa nanti Dr sampai memang kita biasa off aircond sebab tak nak baby sejuk bila keluar nanti. Masa ni mama dah start nak nangis.
Sakit!
Sakit!
Maak! *drama sangat*

Baca doa Nabi Yunus. Subhaanaka inni kuntu minazzoolimin. Di mulut tak berhenti sebut Ya Allah permudahkanlah.. Oh saya dah rasa ring of fire. Baby nak keluar dah! (drama lagi)
Alhamdulillah tiba-tiba Dr Idora sampai. Tepat-tepat waktu tu rasa around 740 kot
Dr Idora macam biasa relax, cool macam mak-mak. Takda pun gelabah. Kita pun tengok relax je.

Dr Idora kata okay Yana. Kalau contraction dah habis. Baring macam biasa ya.
Elok habis contraction kuat, baring macam biasa. Midwife bukakan sweater sebab takut nanti kotor kena darah ke apa kan. Masa ni tak sakit dah rasa. Bila surge datang automatic terus breathe out baby. Guna tenaga yang ada.

Bayi keluar mudah

Pandai Yana!! Pandai… Dr Idora sebut. Dengar pandai je terus rasa ya Allah semangat sangat nak breathe out baby. Serius masa ni takda sakit tapi rasa nak hembus nafas keluarkan baby. Tiga kali breathe out. Kali kedua punggung dan badan baby keluar.
Kali ketiga sempat curi nafas panjang masa contraction, alhamdulillah kepala baby keluar.
Dr Idora letak baby atas badan mama sambil ucap Bismillah dan Assalamualaikum.

Mama tak henti sebut Masha Allah Masha Allah Masha Allah Allahuakbar Alhamdulillah betul betul sedih terharu sebab Allah izinkan juga bersalin normal. Kenangan yang takkan dilupakan bila Allah permudahkan urusan untuk bersalin secara normal walaupun baby songsang.

Tepat jam 7:50 pagi 15 Mac 2021 lahirlah Noura binti Mohd Yazid secara gentle birth di Pantai Bangsar Hospital, berat 2.9 kilogram. Doakan anak ini membesar dengan sihat dan menjadi anak solehah dan bertakwa kepada Allah.

Kredit: Widyana Ali

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)