Selepas bersalin, kebanyakan ibu akan cuba untuk menyesuaikan diri menyusukan anak. Bagi yang pernah ada pengalaman mungkin tiada masalah tetapi jika baru pertama kali bergelar ibu ia satu cabaran.

Apatah lagi bila susu tak keluar, bayi dah mula menangis, ibu pula semakin stres. Dalam keadaan ini, pentingnya ilmu penyusuan dan sokongan orang sekeliling untuk pastikan hasrat menyusukan bayi berjalan lancar.

Namun ada segelintir ibu lebih percaya kepada pelbagai produk untuk menghasilkan susu yang banyak tetapi beberapa step yang sepatutnya dilakukan untuk meriahkan susu tidak dibuat.

Menerusi perkongsian Kaunselor Laktasi, Puan Nad Masrom melalui page FEED by Ummi Najla, ibu yang menyusu sepatutnya kena disiplin dan menjaga waktu mengepam dan memberi susu jika bayi ada bersama.

Jika dua perkara ini dijaga secara konsisten, barulah ibu boleh memikirkan kaedah untuk menggalakkan pengeluaran susu lagi meriah.

Kalau mommies tanya Kak Nad, minuman yang boleh tambah penghasilan susu, mommies boleh cuba sendiri campuran kurma merah, longan, kurma hitam, goji ini.

IKLAN

Antara minuman penggalak susu secara semulajadi. Biasa kan nampak orang jual?

Tapi, bukanlah bulat-bulat minum lepas tu tak jaga jadual perah atau menyusu. Memang takkan berhasil mommies.

Ni cuma penggalak, bukanlah minum-minum – susu terus penuh tak yah pam, tak yah menyusu (kalau ada iklan macam ni, merepek ya).

Demand dan supply kena jaga. Then nak minum atau makan makanan penggalak susu tu tak ada masalah. ASAS dua ni kena jaga.

Ni resepi Kak Nad pernah buat sendiri. Boleh beli dengan kos tak sampai RM20 dan dapat stok penuh sebalang. Kalau rajin boleh buat sendiri, kalau tak rajin beli yang dah siap je.

Bahan-bahan (boleh rujuk gambar).

Cara-cara:

1. Potong kecil (kurma merah, kurma hitam, longan).

2. Lepas tu rose bud tu letak dalam bekas uncang teh dan lipat (bekas uncang teh boleh beli kat shopee atau kedai ubat).

Boleh buat bungkusan kecil-kecil untuk satu set

3. Gula madu kami potong guna pisau sambil diketuk dengan tukul. Nak guna gula batu pun boleh.

4. Bila nak minum, bilas dulu bahan no.1 tadi dan masukkan air panas. Biarkan seketika dan masukkan uncang ros.

Rasanya segar dan sedap. Boleh cuba ya

Sumber: Nad Masrom
Kaunselor Laktasi Anda
Tak jual milkbooster ni tau