Tidak dinafikan kesibukkan kita membuatkan kita memilih makanan proses seperti nugget dan sosej untuk anak tanpa kita ketahui makanan yang diproses ini cukup bahaya pada anak kita. Sibuk macam mana pun elakkan beri sosej. Kenapa?

Menurut Dr Ahmad Luqman Bukhari, anak-anak yang kerap kali diberikan makanan dengan daging yang diproses ini cenderung untuk berdepan dengan risiko kanser usus! Bukan main-main, ini fakta yang dikongsikan olehnya.


Punyalah seronok tengok si kecil tu duk kunyah-kunyah sosej. Lepas habis telan sebatang sosej, dia mintak sebatang lagi.

Nampak kemain berselera. Tapi rupanya yang kita suap tu makanan berisiko tinggi untuk akibatkan dia dapat penyakit kanser usus. Saya faham je ramai parents yang rasa tu antara yang paling mudah nak prepare. Kita kan sibuk.

Untitled design (1)

Kadang pagi-pagi tu bila nak cepat sampai kat tempat kerja, kita pun rebus, tak pun goreng je hotdog atau sosej ni masuk dalam bekal breakfast anak kita tu.

Padahal The International Agency for Research on Cancer (IARC), salah satu agency kat bawah WHO, dah pernah keluarkan amaran tentang bahaya daging yang diproses macam ni.

Ikutkan kajian yang mereka jumpa, jika anak kita tu makan 50 gram processed meat setiap hari, risiko untuk diserang masalah kanser usus sampaikan berak berdarah, berak jadi tak menentu, kerap sakit perut dan sembelit ni akan meningkat sebanyak 18%.

IKLAN

Tahu tak 50 gram tu banyak mana? 50 gram tu sebenarnya bersamaan dengan sebatang sosej tu je. Dan selalunya si kecil tu tak kan cukup kalau setakat dapat makan sebatang. Mesti nak lagi. Saya beritahu info ni supaya kita semua pakat beringat.

Risau kalau kita terlepas pandang untuk jaga betul-betul bab makan anak kita tu sebab kebelakangan ni saya perasan yang saya jumpa makin ramai orang muda yang disahkan menghidap kanser masa bertugas kat hospital.

Baru-baru ni pun satu dunia terkejut dan tak sangka langsung bila seorang pelakon popular Black Panther, meninggal dunia akibat diserang penyakit kanser usus ni.

Tolong #share info penting ni pada pasangan dan pengasuh yang jaga anak kita jugak ye. Tak semua makanan yang nampak sedap tu selamat untuk keluarga kita.

Dr Ahmad Luqman Bukhari.


EPISOD 3 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA : HOME SCHOOLING

Adakah impak pada anak-anak yang belajar dari rumah? Pasti ada diantara ibu dan bapa di luar sana yang mungkin sedang merancang untuk anak-anak belajar dari rumah.

Saksikan Episod ke 3 dengan topik Home Schooling di Journey Bersama Jovianina pada 2 September Ogos 2020, jam 9 malam.

#PaMaJourneyBersamaJovianNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA

Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel 

Baca: Kalau Sayang Gigi Anak Elak Bagi Gigit Ais Kunyah Ais Punca Gigi Rosak!