Nak bagi anak yang masih kecil makan nasi lemak takut tak sesuai. Maklum sahajalah bahan-bahan yang digunakan bimbang akan membuatkan perut si kecil meragam. Tapi kadang kesian tengok anak-anak terliur je bila mama dan papa makan nasi lemak depan mereka.

Jangan risau kerana mama boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Nisa Zawawi menerusi laman Facebook Happy Baby Foods. Resipi nasi lemak strawberry versi untuk bayi ini tentu sesuai untuk diberikan kepada anak-anak. Tapi menurut Puan Nisa penggunaan santan hanya disarankan untuk bayi anda yang sudah berusia 8 bulan dan ke atas.

Lagi best Puan Nisa turut berkongsi macam mana nak buat santan home made.

Bolehlah mama yang lain cuba resipi ini, mana tau si kecil anda suka, barulah tak meleleh lagi air liur mereka setiap kali tengok mama dan papa makan nasi lemak.

Nasi Lemak Strawberry Baby Version
Kesian Rayyan dok tengok mama makan Nasi Lemak Strawberry kat cameron haritu. Mama try buat version baby pulak. Mama bagi resepi paling ringkas. Sedap sangat macam rasa nasi lemak kita cuma takde garam gula. Mama attach sekali macam mana nak buat santan home made.
P/s: Penggunaan santan disarankan untuk 8 bulan ke atas.
Good luck mommy2

Bahan-bahan dan cara masakan boleh merujuk pada gambar.

Cara memasak Nasi Lemak

IKLAN

Bahan-bahan sambal ikan bilis strawberry

Cara buat santan Home made

 

 

Dah pun siap nasi lemak strawberry untuk si manja mama

Selamat mencuba mama-mama semua!

sumber: Nisa Zawawi