Ibu baru ini mempunyai seorang anak berusia 18 bulan. Anaknya kerap memukul dan membaling barang. Bagi ibu ini, anaknya mungkin normal kerana sifat mereka ingin membesar namun dia keliru apa yang perlu dilakukan untuk menghentikan tabiat anak ini dari berterusan sehingga besar.

Baca: Demi Anak, Ibu Ditahan Curi Ubat & Makanan. Polis Datang Tak Tangkap, Tapi Bawa Makanan

Ramai ibu bapa muda risau dan pening memikirkan adakah patut memarahi anak atau sebaliknya jika anak berbuat salah. Ditegur secara baik tapi tabiat tersebut makin menjadi-jadi.

Anak kuat memukul pada usia 18 bulan – 36 bulan tu normal.

Sebab tu la ada gelaran “The Teribble Two” untuk usia mereka ni.

– memukul
– mengamuk
– menjerit
– menendang
– merajuk

Tu semua cara mereka lontarkan emosi pada kita.

IKLAN

Ia boleh jadi bahaya bila kita tidak tegas dan ambil inisiatif “Instant Remove” tabiat yang tidak elok begini.

Ada perkara kita boleh sabarkan tapi ada perkara yang kita tak boleh sabar.

Sebagai contoh tabiat pukul memukul ni. Mesti di berhentikan sejak dari awal lagi.

✅ bila anak mula memukul cepat cepat tahan tangan dia, dan tegas kata “tidak boleh”

IKLAN

✅ anak memukul sebab ada letusan emosi, hanya kata-kata sahaja tak memadai.
– kena urut tangan yang memukul tadi di bahagian lengan sampai ke bahu.
– urut dada depan dan belakang anak boleh beri efek tenang pada dia
– tahan tangan anak dan bagi “calm hug” supaya dia boleh tenangkan diri

✅ Ajar anak “alternatif”, dia memukul sebab dia tak tahu cara lain untuk sampaikan apa yang dia rasa, jadi tanggungjawab kita untuk ajar dia alternatif lain.

✅ Pentingnya kenalkan anak dengan “big emotion” seperti marah, sedih, takut, malu & gembira.

❌ Jangan biarkan anak pukul memukul walau seminit pun, anak dah berhenti pukul baru nak tenang dia. Itu tanda kita “approve” tabiat buruk dia tu.

IKLAN

❌ On the spot kena “Instant Remove” tabiat pukul ni, sebab anak pada usia ini ada Attention Span yang sangat pendek, jika kita tegur “selepas” adegan pukul memukul anak tak ingat dah apa yang kita tegur tu.

Kita patut risau bila tabiat pukul memukul ni dah jadi norma baru anak anak kita.

Mula dia memukul sebab rasa tak puas hati pada sesuatu, tapi bila dah jadi norma baru dia akan memukul sebab nak memuaskan hati dia pula.

Masa tu bukan kita je, adik beradik, kawan kawan semua akan jadi mangsa kena pukul.

Wallahu A’lam,

Kredit:Mohd Fhais, Parenting Influencer

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)