Pemakanan untuk bayi tidak dibenarkan untuk meletak perasa seperti garam dan ajinomoto. Garam atau ajinomoto boleh digantikan dengan beberapa jenis herba dan rempah dalam makanan bayi yang berumur satu tahu ke atas sahaja. Bagi bayi yang berumur 6 bulan pastikan tiada sebarang penambah rasa diberikan.

Puan Syida menerusi laman facebooknya berkongsi penyedap rasa yang digunakan olehnya dalam masakan untuk bayi yang berusia satu tahun.

Sy selalu dpt pm yg bertanyakan, kalau x letak garam gula and aji, mcm mana makanan nak berasa?

Okay lah. Hari nie nak share dgn korg, makanan anak rasanya tidak lah terlalu plain cuma tawar. Natural flavour dari bahan2 yg kita guna tu tetap ada.

Tp utk rasa yg lebih kick and sedap, sy memang selalunya akan add on herbs & spices dalam makanan Opa. Herbs & spices nie mmg bagus utk pencernaan (bg dgn kuantiti yg berlimit la kalau x cerry berry pulak) and boost immune.

So far Opa mmg x pernah sembelit and jarang flu atau demam selama dua tahun nie. Lupa nak cakap, sy intro most herbs and spices masa Opa 8m.

Utk sedikit rasa manis sy akan tambah sikit date concetrate atau madu (utk 1y above). Alhamdulillah Opa dah 2y.

Cuma gula, sy masih elakkan and cukup sekadar pemanis dari natural honey or date concentrate. Ok sy akan terangkan sikit2 di setiap gambar apa yg boleh dibuat dgn antara herbs & spices yg ada nie.

Tak semestinya brand nie je korg boleh guna ya. Depends la. Baca label and ikot kemampuan harga ok.

IKLAN

Oregano nie sedap letak dalam aglio olio. Tp mama byk tibai je letak dalam egg muffin, carbonara, murtabak telur, fritters, daging perap. Semua sedap tp jgn byk ya sbb kalau lebih boleh jadi pahit.

Kalau nak bakar ayam ke, kentang ke nak kasi warna merah2 lawa mcm alala ayam goreng mamak, korg gaul la parika nie. Rasa x pedas langsung. Sedap pon sedap. Kalau anak dah pass capsicum baru boleh guna yg nie ya.

Paling byk jasa so far. Korg kalau nak buat sauce bolognese yg bau and raaa sebijik mcm sos prego tu, wajib tabur mix herbs nie ok. Rasa and bau dia sgt sedap. Mama campak je dalam sup, dalam pasta, dalam baked potato, masak lemak pon sedap wangi je. Kalau opa x poopoo dua hari, letak nie je confirm lepas tu smooth je.

Sedap and ada sikit rasa2 masin. Kalau tgk ingt mmg xde salt. Tp rasa dia tu dah boleh menambah flavour. Kalau nak goreng2 kunyit je mama gaul lauk dgn ini lah + kunyit. Sedap bau pon bes. Selain tu mama campak je dalam apa2 yg kena guna garlic kalau malas sgt. Bagus nie superfood.

Tabur lepas pasta dah siap as garnish. Mama tabur je atas telur, atas kentang putar, atas kuah2 pasta. Sedap and wangi. Kalau jumpa yg fresh lg sedap. tp kalau xde yg nie pon ok.

Mama suka letak dalam perapan or apa2 makanan mcm sup, goreng2 sayur..rasa dia sedap and berangin.

Immume booster nie. mama guna blackpepper yg powder. Blend kering halus biji2 nie. Setiap kali nak, amik hujung sudu masukkan. Letak dalam masak blackpepper, sup, marinate, goreng gorengan pon sedap. Letak sikit je jgn byk. kang pedas anak x suka pulak.

Korg mesti selalu je jumpa apa2 pastry yg guna cinnamon kan. Sedap cinnamon nie..dia bg rasa naturally sweet tp x la manis mcm gula. Gaul dgn apple then baked, buat pie, tabur cinnamon and tambah madu pon sedap. mama masukkan dalam pancake, muffin, tabur atas french toast, or pastry. Sedap. Sweet & savoury.

Kalau buat sayur goreng tgk sayur warna pucat x menarik tu, korg boleh la titis kan sikit sesame oil nie. Bau dia alala2 chinese food. Masuk dalam bubur pon bau alala bubur mcd. Mama guna utk marinate jugak. Nnt bau semerbak. Try!

Lebih tertumpu pd masakan italy mcm pasta or pizza. Lebih kurang mix herbs je tp herbs lain ya. Sedap and wangi!

Sumber: Facebook Syida Dea Lurve’ A