Berita tragis mengenai pemergian seorang anggota polis berpangkat konstabel ketika hampir waktu berbuka petang 6 Mei benar-benar membuatkan ramai bersimpati dengan isteri dan anak perempuan arwah yang baru mencecah usia setahun.

Menerusi laporan media, pemergian arwah secara mengejut itu dipercayai kerana tertembak oleh rakan sendiri di rumah sewa ketika menunggu waktu untuk berbuka puasa.

Mangsa, Norhalim Tumiran, 25, baru sebulan bertugas di Unit Ronda Bermotorsikal (URB) Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Ibu Pejabat Polis Daerah Sibu sebelum kejadian yang meragut nyawanya itu.

ARTIKEL BERKENAAN [Tinggalkan Isteri & Anak Usia Setahun. Baru Bertugas, Konstabel Maut Di Tangan Rakan]

Seolah beri petanda awal

Bagaimanapun, status di Facebooknya pada 1 Mei lalu seolah-olah memberi petanda. Mungkin kebetulan juga arwah baru melaporkan diri di Sibu dan tak dapat pulang beraya.

IKLAN

Apa yang menyentuh hati pada status terakhir arwah yang berasal dari Pahang itu adalah dia memaklumkan tahun ini tidak dapat beraya bersama keluarga, baik di rumah keluarga sendiri mahupun keluarga mertua kerana tugas.

Baru sambut anniversary ke-2

Mangsa yang sudah dua tahun mendirikan rumah tangga juga baru sahaja menyambut hari ulang tahun perkahwinan pada pertengahan April lalu.

IKLAN

Seolah dapat tahu ajalnya dekat
Melihat status terakhir mangsa, ramai yang mengucapkan takziah kepada seluruh ahli keluarga Nor Halim.

Walaupun tiada ikatan kekeluargaan, pemergian dihujung Ramadan benar-benar buat ramai yang bersimpati. Mereka juga sempat memanjatkan doa berharap agar roh allahyarham ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.

IKLAN

Rupanya allahyarham beraya disana

Luahan arwah tak dapat nak beraya dengan kedua keluarga, akhirnya jadi kenyataan dan ‘beraya’ di sana.

Walaupun tiada ikatan persaudaraan, ramai yang mendoakan arwah di tempatkan dikalangan orang beriman. Buat isteri, anak dan seluruh ahli keluarga moga diberi kekuatan menempuhi hari-hari mendatang.

Kredit: Nor Halim

 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)