Sudah menjadi kebiasaan kita di rumah, roti yang hampir habis tarikh luputnya pasti terbiar kaku. Apa kata usahakan sesuatu untuk juadah minum petang paling awesome daripada roti ini.

Hanya gunting-guntingkan kecil dan satukan dengan bahan lain. Semudah ABC. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Pn Faizah Kadri ni. Awesome!


Salam jumaat, kalau tak tahu nak buat juadah makan petang nanti jom kak bagi idea. Beli roti sebungkus, pek yang besar tu.

Bahan:
Roti keping saiz besar
3 biji telur
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
Esen vanila
4 cawan santan

Gunting gunting macam ni.

IKLAN

Kemudian blend 3 biji telur, gula, tepung gandum, esen vanila, santan sekali dengan air pandan bagi hijau sebab kak memang suka warna hijau.

Tuangkan atas roti, biar roti kembang lebih kurang setengah jam pastu bolehlah ramas ramas sikit bagi roti hancur.

IKLAN

Tuang dalam acuan dan bakar. Apa yang jumpa dalam peti ais akak taburkan.

Sejam kemudian.

IKLAN

Jangan risau, dah tutup api dia turun balik, tekan tekan guna senduk tu, tujuannya nak bagi padat, barulah tak ada ruang ruang udara time kita potong nanti. Besar gila kot, lepas untuk makan petang dan sarapan esok pagi.

Artikel berkaitan:

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)