“Sayalah pejuang Covid” begitulah gambaran yang dapat diberikan oleh si ibu apabila bayi berusia 4 bulan ketika positif Covid-19 sebulan yang lalu. Lebih menyedihkan apabila mereka sekeluarga seramai 16 orang disahkan positif Covid-19.

Ibu saudara kepada bayi tersebut tampil mencerita pengalaman bagaimana mereka sekeluarga diuji dengan virus ini. Dia juga menasihati agar lebih berjaga-jaga kerana virus ini sangat menyakitkan dan boleh menjangkiti sesiapa sahaja.

Boleh share sy izinkan untuk create awareness
Covid fighter 1 family

16 org positif
1 meninggal (mak)
Kluster permatang

Maaf banyak gambar di hospital mira dah padam.

Assalamualaikum semua,hari ni genap 20 hari mira di hospital sebab covid,mira da janji dengan semua nak cerita semua kan..ya mira tepati hari ni…harap boleh ambil iktibar dan pengajaran.maaf jika penulisan mira kacau bilau..mira cuba..

22/10/2020
Mak masuk icu
Sebab kaki mak bengkak teruk,overload fluid doc kata

23/10/2020
Katanya mak kena kuarantin sbb ada kes..xpasti buat swab test result negatif.

24/10/2020
Mak dah pindah wad biasa,boleh melawat mak dah.mak ngadu penat ,muka mak bengkak habis

26/10/2020
Besday mak,aku sambut beli bouquet,beli rantai emas kat mak,sebab kali terakhir mak datang ipoh,mak cakap mak teringin nak rantai emas,sedih sgt mak tak sempat pun pakai,malam.tu mak nak fries mcd..mak mkn skit ja,mak kata teringin..tapi mak makan 2 3 fries saja 😭

27/10/2020
Mak masuk icu balik sebab pnafasan mak xok,mak kt icu tp mak nak mee sotong plak,abg beli mee sotong,kak ipar suapkan mak,kmi kena gilir2 naik sbb plawat hanya 2 jam bole jumpa 2 org skli.kami ank2 kena jumpa doc2 mak,sakit mak kami terpaksa rahsiakan p&c

29/10/2020
Mak dah intubate,atas keizinan kami semua,sempat aku cium mak sblm intubate,mintak ampun dengan mak..belai2 mak.rupanya tu kali terakhir dpt syg mak.cium.makk. 😭😭

IKLAN

30/10/2020
Mak dah koma,keadaan mak dah kritikal,doc mintak kami skeluarga redha jika sesuatu terjadi dengan mak.
Balik tu semua dalam keadaan letih,masa ni aku dgn abg lg sorg dah ada simptom batuk dan demam.

31/10/2020
Abang aku pagi2 dah call,bgtaw mak positif covid utk swab test ke2,hanya Allah saja tahu perasaan aku,meraung nangis2,aku taw dgn keadaan mak yg kritikal,hrpn mak nak baik sgt2 tipis,mak kena transfer ke icu gh penang,makanya tercetus la.kluster permatang dari mak aku,sbnrnya kmi pn xthu dtg dri mana,ssungguhnya soalan ni xmmpu aku jwb,sbb covid tu kta xnmpk…klu nmpk snang aku bgtaw dtg dri sapa..

Kak ipar aku org 1st swab mmandangkan dia mmg keja hosp.jd dia pling pantas swab sbb mmg dia tgh kerja time tu,kami plak kena swab
2/11..kak ipar dapat result hari yang sama jgk,sbb contact rapat,jd positif dan ambulan pun dtg ambil.time ni org kata dia pncetus..ksian dia..dia pn xtaw apa2..kmi pn xthu dri sapa kmi dpt..covid ni merata ada dlm komuniti kta skrg.asbab mak aku positif smua buat cerita bukan2..xapala..kmi redha..ni ujian buat kmi

1/11/2020
Abg aku no 3 pegi swab test,sbb simptom dia smkin trok..kmi plak kkm mtk swab test 2/11..utk depa prepare kmi kluarga bsr utk swab test..
Abg aku pn positif mlm tu jgk ambulance dtg ambil..

2/11
1 family aku ke kk kulim utk swab test
Simptom aku pling trok
Batuk,demam on off,muntah,sakit dada macam kena tumbuk,nafas xlepas,aku xtggu result dah,mlm tu jgk aku serah diri kt hospital kulim sbb aku xleh bnafas,dlm brapa jam.hosp kulim transfer aku ke hosp sultanah bahiyah alor star

3/11/2020-5/11/2020
Suhu aku 39,oxygen aku xcntik.kena tambah darah sbb hb jd 7,kena pakai gas,malam tu jugak aku kena transfer icu HSB baru,oxygen aku drop trok.malam tu jgk doc buat penerangan nak intubate aku.dia mtk no suami aku utk inform smua in detail..aku dah ngis2 merayu kt doc..xnk kna intubate mcm mak,aku msih bole lawan.aku nk cuba lawan..

6/11/2020
Abg aku plak ke icu,sama stuasi mcm aku,oxygen drop,ssungguhnya covid ni sgt jahat,mcm2 dia serang aku n abg aku..sementara tu family aku skit demi skit kena hntr ke HSB lama sbb positif..baby 4 bln ank kakak aku pn positif 😭

8/11/2020
9.13 pagi,mak dah meninggalkan kami untuk selamanya,mak dah lawan 8 hari,mak dah xmmpu,..mak dah penat,pling sedih buat keluarga aku,kmi sorg pn xbole blek tgk mak,smua kt hosp sbb covid,tggl suami dgn ank2 buah 3 org ja ngatif,tp xbole kluar sbb kuarantin,sedih sgt.pakai wakil buat pngecaman jenazah mak,kubur pn xbole tgk.smoga mak tenang dsana..Al-fatihah

Dan aku di icu selama 2 mggu,berperang dengan sakit,kena isolate sorg2 dlm blik,sdgkan org lain kt icu dduk luar katil bnyk2.boleh kata cond aku sgt2 xok.bole refer post2 di gambar..penat 2 mggu tu Allah sja thu..hri2 aku bperang sgn sakit.

16/11/2020
Alhamdulillah akhirnya aku recover,dah kena transfer ke hsb lama..wad biasa,skarang dlm proses recover,dpt dduk sblh suami..dia positif swab test ke2 hri ke 14..ank2 buah 3 org tu power..smpai skrg ngatif..immune pling power

21/11/2020
Hri ke 20,doc cakap klu 21 hari aku bole.balik dh,mudah2an amin,1 je nk pesan buat org dluar sana..bila ada teman2 sdara mara kena c0vid,shrusnya kita support emosi diorg,bukan kta tokok tambah cerita,buat fitnah yg xbtl psl org positif,nk thu dgn skit je cerita tmbh2 ni bole buat emosi psakit down,sbb tu psakit covid jika ada fmly depa bg dok 1 fmly utk support emosi sesama kmi..

Alhamdulillah family aku skrg smua dh ngatif
Abg aku,kak ipar discaj esok..aku n suami maybe ahad ni.
Lain2 smua awl lg dh discaj..recover cepat.covid ni xda ubat pn bg yg xda simptom..bg aku yg dok icu..ada ubat2 yg aku dpt..xbole bg information p&c.

Aku hrp kwn2 kt luar sana,follow lah sop,tak penting xperlu keluar,aku xcerita detail sgt spnjg aku sakit,p&c..apa aku ckp..covid ni real..mmg sakit sgt,xbole nk ucap perasaan sakit tu mcm mana,Allah maha mengetahui,stop spreading false news,stop la fitnah pesakit2 covid,selagi kta x kena,kta xrasa siksa tu macam mana..jd tlg la bg moral support kt mereka..itu shj dh ckup.

Tlg pakai mask,cuci tgn dgn kerap,kekalkan jarak 1 meter,dan jaga sop…

Skian karangan dari pesakit covid

Terima kasih buat smua staff nurse/doktor2 icu hospital sultanah bahiyah yang menjaga aku dengan baik skli,mndikan aku,urut aku,sikat rmbut aku,ikat rmbut aku..ya Allah baik sgt depa,kalah hosp swasta taw 😭

Terima kasih staff nurse dan doktor hspital sultanah bahiyah lama sbb jaga aku sepanjang kat wad biasa..alhamdulillah depa smua ikhlas buat kerja depa.aku hrp aku mmpu tlg depa dgn bg awareness kt smua org psl covid.

Family is everything bila jd cmni kmi sling mnyayangi,saling support sesama kami,mgkin ksih syg mak buat kami adik bradik rpt mcm ni..
Al-fatihah mak rogayah bt md desa

Sehingga hari ni msih blm tgk kubur mak
Rindu yang tak terucap…

22/11/2020

Alhamdulillah hari ni mira dan suami dah boleh dischaged 21 hri dsni bnyk sgt kenangan manis,sedih,happy,maka berakhirlah 16 org keluarga kami dri covid,terima kasih pada semua yang mendoakan keluarga mira,

TERIMA KASIH buat semua doktor2 staff2 nurse,staff2 HSB LAMA BLOK i
TERIMA KASIH buat semua doktor2 staff2 nurse,staff2 ICU HSB (will miss teh o panas akak2 nurse buat selama 2 minggu)

TERIMA KASIH buat semua doktor2 staff2 nurse HOSPITAL KULIM
TERIMA KASIH buat NGO KILANG KULIM,
TERIMA KASIH JIRAN2 DI KULIM UTAMA
TERIMA KASIH BUAT KELUARGA CIKMAT Nk Hanis SKELUARGA BNYK MMBANTU KAMI,

TERIMA KASIH KAWAN2 KAMI YG BANYAK BG SMGT
TERIMA KASIH JIRAN2 TNB YG XPTUS BG SMGT.
TERIMA KASIH BUAT SEMUA JGK.MAAF JIKA ADA TERCICIR NAMA..MOHON MAAF

Terima kasih buat semua yg banyak mmbantu kmi,dri semua segi,dari support emosi kami skeluarga,bagi kata2 smgt

Sesungguhnya covid tu bkn 1 teori atau konspirasi,sy sndri alami kesakitan,sndri tgk frontliner2 kta bkerja keras nak kami baik,berpeluh lencun di sebalik ppe mereka..hargailah mereka..covid tu kta xnmpk,maka kta kena jaga sop,xpnting xperlu kluar,jaga jarak 1 meter,pakai mask,cuci tangan skerap mgkin,sntiasa sanitize..
Love u all..❤❤❤❤ tak sabar nak ke kubur mak

Kredit: Rosniza Hamzah Rose, Myra Jijie

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)