Sayunya melihat seorang ibu yang terpaksa meninggalkan anak-anaknya demi sebuah perjuangan yang lebih besar. Angkasawan negara Datuk Dr Sheikh Muszaphar Syukor, memaklumkan isterinya Datin Dr Halina Mohd Yunos bakal melahirkan anak kembar mereka pada pukul 9 pagi ini melalui kaedah pembedahan.

Menerusi laman sosial Instagram miliknya, Dr Sheikh Muszaphar berkongsi sebuah video yang cukup menyentuh hati semua namun turut berkongsi kegembiraan.

Video berdurasi tidak sampai satu minit itu memperlihatkan Dr Halina yang terpaksa meninggalkan empat anak-anak di rumah untuk dimasukkan ke wad pagi ini demi melahirkan sepasang lagi bayi kembar mereka.

Sayunya melihat kasih seorang ibu dan anak-anak yang tidak mahu berpisah dengan ibu mereka. Namun inilah pengorbanan. Tidak ketinggalan juga perkongsian dari keempat-empatnya anaknya yang teruja menanti kehadiran adik baru.

Walaupun sedih meninggalkan anak-anak dan berdebar untuk menjalani pembedahan, namun Dr Halina masih lagi melemparkan senyuman cukup manis. Semoga proses kelahiran pasangan kembar kedua pasangan ini dipermudahkan.

“Sedihnya saya lihat saat Dr Halina nak meninggalkan 4 anak-anak untuk dimasukkan ke hospital pagi ini.

“Anak-anak cukup manja, tak nak berpisah Mommy mereka. Hanya untuk beberapa hari Bella, Tasha, Adam dan Noah.

“InsyaAllah mommy dan daddy akan bawa balik dua adik-beradik kecil untuk kamu hargai dan sayangi,” kongsinya di instagram.

IKLAN

Dalam pada itu Dr Sheikh Muszaphar turut meluahkan rasa syukurnya kerana diberikan empat orang anak yang selama ini menjadi pendamping bahagianya bersama isterinya Dr Halina.

Bapa penyayang itu turut menitipkan pesanan ringkas buat keempat-empat anaknya.

“Kami sangat-sangat bersyukur dengan kehadiran anak-anak yang cantik dengan jiwa yang indah serta penyayang” kongsinya lagi.

Pilih Tarikh 20 November

Terdahulu, menerusi sebuah lagi video berasingan, Dr Sheikh Muszaphar memaklumkan beliau dan isterinya memilih untuk menyambut kelahiran bayi kembar kedua mereka pada hari ini, 20 November 2020.

Dr Halina juga dijadualkan menjalani pembedahan pukul 9 pagi ini selepas mengalami masalah pre-eclampsia dan dinasihatkan untuk bersalin lebih awal. Walaupun dinasihatkan untuk bersalin pada minggu ke 34 kandungan, namun segalanya dipermudahkan dan mampu bertahan hingga ke 35 minggu.

IKLAN

“Dr Halina akan dimasukkan ke hospital untuk C-Section pada pukul 9 pagi. Ini yang terbaik untuk ibu dam bayi. Kami dinasihatkan untuk melahirkan bayi tersebut pada minggu lalu tapi berjaya bertahan sehingga 35 minggu.

“Dalam kes pre-eclampsia, satu-satunya rawatan yang ada adalah melahirkan bayi itu. Ia berisiko untuk menunggu lebih lama.

“Kami memilih hari Jumaat 20.11.20 dengan harapan ia akan menjadi baraqah untuk semua. Semoga Allah permudahkan segalanya,” tulisnya lagi.

Dr Sheikh Muszaphar turut memohon orang ramai untuk mendoakan keadaan isteri dan anak kembarnya sentiasa terpelihara. Semoga pembedahan berjalan lancar dan dipermudahkan kelahiran bayi kembar.

IKLAN

Dalam pada itu, pengikut Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina dilihat turut memberikan sokongan dan semangat untuk kedua-duanya.

 

Terdahulu, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha dan Datin Dr Halina Mohd Yunos mendirikan rumah tangga pada 10 Oktober 2010.

Hasil perkahwinan bahagia ini, mereka dikurniakan empat cahaya mata iaitu Sophea Isabella, Sophea Natasha dan kembar lelaki iaitu Sheikh Adam dan Sheikh Noah.

Artikel berkaitan: Dr Halina Alami Pra Eklampsia, Bakal Lahirkan Kembar Pada Usia 34 Minggu Sheikh Muszaphar Mohon Semua Doakan!

Alhamdullilah Anak Kembar Dr Sheikh Muszaphar Sepasang!

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents

Kredit: @drsheikhmuszaphar