Anak menangis disebabkan pelbagai punca. Adakah anda pernah mengabaikan tangisan bayi anda?Ikuti perkongsian juruterapi ini.

Sebenarnya tangisan bayi dan kanak-kanak sama sekali tidak boleh diabaikan, ibu ayah mesti disiasat puncanya.  Menurut Puan Zuraini Abd Karim, seorang juruterapi cara kerja berkongsi tentang ada ibu bapa yang membiarkan anak menangis sehingga 10 minit.

Membiarkan anak menangis dalam tempoh yang lama amat tidak disarankan dan boleh memudaratkan. Berikut ialah perkongsiannya;

Dear expert, Kindly advise.

Dear all, Please be wise.

Dear new parents, Kindly read and ask.

Topic:

Tips utk dapatkan tidur lena bagi bakal2 ibubapa dan ibu bapa yang baru ada baby dengan sengaja membiarkan baby nangis selama 5-10 minit.

#1 Kenapa sampai 10 minit?

– dalam tempoh itu mcm2 boleh berlaku.

Where are you parents?

Masih berselimut?

Tengah makan?

Tengah mandi?

Tengah masak?

Tengah bertarung nyawa?

Bukankah response pertama ibu yang melahirkan bila dengar babynya menangis, terus terbangun… Why you against this natural call? Bukan bertambah stress ke bila dengar baby nangis?

#2 Kenapa perlu dibiarkan?

Untuk tukar mind set baby.

Oh really?

Baby ada mind set ke???

What is mind set?

Yang saya kenalpasti keperluan.

IBU AYAH PERLU FAHAMI KENAPA BAYI MENANGIS

Apa “occupation” baby?

IKLAN

– tidur, makan, tukar lampin.

Macam mana they meet those needs?

– they cried.

Cried tu pun occupation tau!

Kerja!!! Perbuatan dengan sebab.

Nangis tu cara mereka beritahu,

“mommy, daddy, Saya…”

– lapar

– takut

– tak selesa

– panas…sejuk…

– sakit

– berak

– i need my parents!!!

Jadi kita boleh beza ke which cried for each and every reason?

USAH ABAIKAN, SIASAT PUNCANYA

And that is why juga kita x boleh ignored crying baby.

Find out kenapa.

Be there.

If it is so frequent bawa kepada pakar.

Jangan sampai nanti viral lagi sekali…

“kalaulah saya bangun untuk menyusukan baby saya/melihat kenapa dia menangis, dia mungkin boleh diselamatkan…”

JANGAN BERSENANG SEKARANG BERSUSAH KEMUDIAN

Cik Tipah…

Cik Piah…

Puan Bedah…

Puan Senah…

Makcik nk bagitau,

Semua parents nk easy parenting.

Tapi easy yg macam mana?

Jangan bersenang sekarang bersusah kemudian.

KESAN MEMBIARKAN BAYI MENANGIS

Read. Find out more,

Apa kesan membiarkan baby nangis kepada perkembangan mereka?

In my clinical opinion, you are not doing any good for the baby.

– baby needs bonding, so that, they feel save.

– baby needs touching, so that, they feel loved.

– baby needs your attention, so that, they feel important.

I wish, one day, I don’t meet any parents with any issue yang membuatkan mereka perlu hadir menjalani occupational therapy kerana being neglect at this age.

Tanya pada diri sendiri, why do I need to follow such advise?

– utk ubah mind set or utk tidur lebih lama pada waktu malam is not a good answer.

INI YANG PERLU ANDA INGAT

DO NOT CREATE UNNECESSARY EFFECT.

Be there for them.

Cherish the memory.

Feed the demands.

It is your child after all.

Menangis sebab lapar tu apalah sangat berbanding baby lain yang menangis tanpa kita tau sebabnya.

Next step is your part.

To find out why you should not neglect your baby.

Happy working everyone.

Moga urusan kita hari ini dipermudahkanNya.

Sumber: Zuraini Abd Karim

EPISOD 2 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA AKAN MENEMUI ANDA RABU INI!

Ibu dan bapa harus menyokong minat anak-anak. Kerana dari minat itu, ianya akan menyokong tumbesaran anak serta menggalakkan dan mendidik anak-anak membuat perkara yang mereka suka.

Episod kali ini akan membincangkan tentang hobi dan minat anak-anak. Saksikan episod kedua dengan topik Hobi Anak Alaf Baru di Journey Bersama Jovianina pada 2 September Ogos 2020, jam 9 malam.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram Pa&Ma D Parents