Bila anak main di luar rumah, kita mulalah bising, bimbang anak jatuh atau sebagainya. Anak jatuh itu biasa kerana ia proses membesar. Kitalah yang perlu memantau anak ketika bermain. Bermain di luar jauh lebih baik berada di dalam rumah sepanjang masa tanpa berbuat aktiviti.

Menurut Dr Ahmad Lukman Bukhari, tidak perlulah dengan anggaran tempoh yang lama. Tempoh 5 hingga 10 minit pun sudah memdai untuk kulit kanak-kanak menyerap vitamin D daripada pancaran cahaya matahari. Tanpa vitamin ini, anak-anak kecil kita mudah terdedah kepada pelbagai bahaya lain. Ini yang dikongsikan oleh beliau.


“Dah. Kita duduk je main kat sini kejap.”

Kadang tu kalau sibuk sangat dan anak-anak duk terperap je kat dalam rumah, saya pulak jadi risau dan tak senang duduk. Itu yang bila dah lapang je sikit, terus saya tarik dia orang keluar biar kena simbah dengan cahaya matahari.

Saya tak nak anak-anak saya jadi antara 80% anak muda kat negara ni yang ditemui mengalami masalah kekurangan vitamin D seperti yang didedahkan oleh pengkaji daripada UM.

Risiko tulang bermasalah, lemah dan mudah patah jadi meningkat bila vitamin ni tak cukup dalam badan anak kita. Bukan tu je.

IKLAN

Baru-baru ni saya ada terbaca satu research yang diterbitkan oleh team Dr David Meltzer, dari Department of Medicine dekat University of Chicago.

Data yang mereka kumpul rupa-rupanya menunjukkan bahawa sebahagian individu yang kurang terdedah pada cahaya matahari hingga mengalami masalah vitamin D deficiency ni lebih ramai yang terkena jangkitan Covid-19 dan jangkitan lain pada saluran pernafasan berbanding individu yang cukup vitamin D.

Sebab tu lah, ada masanya saya beria betul ‘paksa’ budak-budak ni pergi berlari dan melompat kat luar rumah. Tak adalah lama mana pun sebenarnya. Tempoh 5 – 10 minit pun dah cukup untuk kulit dia orang tu serap vitamin D daripada pancaran cahaya matahari.

Nanti tengok-tengokkan anak korang jugak ye.

Kalau agak-agak dah lama terkurung dalam rumah, cepat-cepat #share artikel ni pada pasangan korang dan terus ajak bawak anak-anak pergi berjemur kat luar.

Lupa nak mention sekali. Waktu terbaik untuk biar kena cahaya matahari ni antara jam 10 pagi sampai 3 petang. 2 kali seminggu pun dah okay ye.

Dr Ahmad Luqman Bukhari.


EPISOD 5 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: Little Farm Dekatkan Anak Dengan Alam

Kanak-kanak harus didedahkan dengan alam kerana aktiviti ini akan membuatkan mereka lebih berani. Jika kita tidak mendedahkan mereka dengan alam dari kecil, ia mungkin akan membuatkan anak-anak tidak berani untuk mencuba benda baru.

Saksikan Episod ke 5, Journey Bersama JoviaNina pada 23 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.

#PaMaJourneyBersamaJoviaNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA

Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel https://t.me/pamadparents