Penyanyi, Tasha Manshahar berkongsi di laman intagramnya tentang kehamilan dan berkongsi keputusan MGTT, bacaan gula rendah dari normal dan terpaksa membuat ujian MGTT kembali untuk pastikan kadar bacaan yang sebenar. 

Selepas mendirikan rumah tangga pada 8 September 2018, suaminya, Raqib Majib mengumumkan Tasha hamil dan penyanyi nasyid itu juga memberitahu ia bagai mimpi apabila mendapat tahu dalam rahim isterinya kini mengandungi zuriat mereka.

Gambar hiasan. Zaman kepala masih berbentuk sedikit lonjong. #raqshajrjourney 

Result Bacaan Gula Rendah

IKLAN

Tasha kena repeat MGTT sebab result bacaan gula kali pertama tu rendah dari normal. What is MGTT? Refer my previous post. Okay sambung. Gula rendah sgt pun tak boleh rupanya. Jadi doktor minta repeat untuk reconfirm the result. And alhamdulillah, hasil dapatan daripada MGTT yang kedua, bacaan gula i normal. Nurse kata kalau lebih daripada range bacaan normal iaitu 8, ada byk prosedur lain kena buat. Akan ada risiko lain pulak. Berdebar nak tunggu result tu. Jadi bila datang balik selepas dua jam, Alhamdulillah bacaan gula terkawal. HB pun alhamdulillah cantik doktor kata. Alhamdulillah 

Jaga Makan, Makan-makanan Berkhasiat

Cuma, still Dr. Mama pesan supaya jaga makan. Kena makan makanan berkhasiat. Sayur, buah. Kena kurangkan gula sebab gula salah satu punca utama naik berat badan kan. Last month Tasha naik 5kg! Terkejut doktor.

Perlu Buat MGTT takut-takut ada kencing manis

Sebabtu kena buat MGTT takut-takut ada kencing manis masa pregnant ni. Sebab ada yang kena time pregnant je. Ada juga yang mmg keturunan ada kencing manis, jd risiko untuk dia pun ada kencing manis tu lebih tinggi. Kebiasaannya. 

Doktor Pesan Kontrol Makan Tapi Jangan Berlapar

This month pulak naik 3kg. Mana tak “comel”  Walaupun ada peningkatan sebab berjaya kurangkan kenaikan berat badan daripada bulan lepas, tapi doktor tetap juga pesan untuk control. Doktor kata, “Hmm mengagumkan juga ya kenaikan berat badan mama ni” So doktor minta Tasha cuba untuk tak reach more than 2kg next month. Jangan berlapar, tapi makan makanan yang bersih dan sihat. Sebab nak kurangkan banyak risiko. Antaranya ialah risiko baby besar. Kita tengok next month okay 

Air Ketuban Tak Boleh Kurang Sangat, Tak Boleh Lebih Sangat

Doktor monitor juga air ketuban. Doktor kata air ketuban tak boleh kurang sgt, tak boleh banyak sgt jugak. Thank you Dr Mama and nurses from @kumpulan_megaklinik_zahran sebab jaga/monitor Tasha dan mommies lain dengan baik sekali.

Sumber: Tasha Manshahar